Type and press Enter.

Bewonderen en opdoffen in het Museum van de Vrouw

museum-voor-de-vrouw-fleur-ellis-verkleden

We vonden het weer eens tijd voor een gezamenlijk uitje. Deze keer bezochten we een museum, maar wel met een toepasselijk thema. Bovendien stond ons hier nog een aangename verassing te wachten. We namen een kijkje in het ‘Museum van de Vrouw’ in Echt.

Cultuurhuis

Het museum, gevestigd in het onlangs gerestaureerde Cultuurhuis, is gestart met een nieuwe tentoonstelling: #Modegek. Hierin komen de modetrends van 150 jaar westerse modegeschiedenis voorbij. En dan geen extravagante haute couture, maar kleding en accessoires die veelal gedragen werden door vrouwen uit onze regio. Kortom, onze interesse is gewekt.

Aangekomen bij het Cultuurhuis, zijn we meteen aangenaam verrast. Het is een prachtig gebouw met voor de ingang, niet te missen, een kunstwerk van 3 dames. We zijn dus aan het goede adres.

museum-voor-de-vrouw-entree
Kunstwerk bij de ingang van het museum
De tentoonstelling

Eenmaal binnen valt ons op dat er een groot contrast is tussen de statige uitstraling aan de buitenkant en het nieuwe, moderne interieur. Ook de creativiteit is hier meteen voelbaar. Boven ons hoofd zien we al verschillende witte jurkjes met veren bungelen. We wachten op onze contactpersoon Tony en haasten ons naar de tweede verdieping, waar de tentoonstelling op ons wacht.

Tony legt ons kort uit dat we ons gaan wanen in de modegeschiedenis van de vrouw vanaf 1850 tot nu. Gemiddeld besteden bezoekers hier 1 tot 1,5 uur en niet alleen vrouwen, ook mannen komen geregeld een kijkje nemen. Bovendien zijn aan de tentoonstelling ook diverse lezingen en workshops gekoppeld binnen het thema, dat 1 jaar te zien zal zijn. Leuk feitje: rondleidingen worden op verzoek zowel in het Nederlands als in het dialect gegeven. Tony liet ons alleen en we begonnen aan onze ‘tijdreis’ door de modegeschiedenis.

museum-voor-de-vrouw-modegek
Uitleg tentoonstelling #Modegek
museum-voor-de-vrouw-hoed
Outfit met bloemenhoed
Aangename verrassing

Ongeveer halverwege kwamen we Tony weer tegen. Hij wees ons op een activiteit in de tentoonstelling die we aan het einde zouden treffen. Toen we hoorden wat dit was, namelijk een verkleedrek met aangrenzende rode loper (!) twijfelden we geen moment, hier moesten we heen.  In ons enthousiasme vergaten we dat we pas halverwege waren en namen dus een ‘shortcut’.

Na ons, inclusief ‘billenkussen’, te hebben opgedoft en een mini fotoshoot te hebben gehouden (zie voor het ultieme shot de hoofdfoto), trokken we alles weer uit en liepen terug naar waar we gebleven waren. (Er is trouwens ook een rek met kinderkleding van door de jaren en een speelhoekje).

museum-voor-de-vrouw-fleur
Roaring Twenties bekijken
museum-voor-de-vrouw-platenspeler
Accessoires uit de tijd van Elvis
Inspritatiebronnen

We kwamen langs outfits en accessoires geïnspireerd op o.a. Coco Chanel, Elvis Presley, Twiggy en zelfs Britney Spears. Ook is er een heus naaiatelier ingericht.

museum-voor-de-vrouw-magazine
Mode iconen
museum-voor-de-vrouw-naaimachine
Naaiatelier
Vleugje carnaval

Bovendien kwamen we her en der carnaval-achtige ontwerpen tegen. Deze bleken van Tilly Zegers te zijn, die deze kostuums speciaal voor deze tentoonstelling heeft gemaakt. Tilly is o.a. bekend van haar kleurrijke ontwerpen voor Karin Bloemen.

museum-voor-de-vrouw-tilly-zegers
Kostuums van Tilly Zegers
Laatste stop

Vrij onverwacht kwamen we even later aan bij de laatste ‘stop’, namelijk mode anno 2019. Hier kregen we een boodschap mee. Wat deze precies inhoudt? Dat moet je zelf maar gaan ontdekken;). Je kunt na afloop trouwens ook nog een Limburgse lekkernij eten met een drankje erbij in het vernieuwde café, of een van de andere tentoonstellingen bekijken.

museum-voor-de-vrouw-cafe
Het museumcafé

Museum van de Vrouw
Plats 1
6101 AP Echt

Liefs,

Fleur & Ellis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.