Type and press Enter.

De hotspots van het Sphinxkwartier in Maastricht

bold-ellis

2006 was het jaar dat dit gebied verlaten werd door de grote sanitairfabrikant Sphinx. Daarna staat het gebied op mijn netvlies als een braak gelegen stuk. Ik kwam hier niet graag en ook niet graag in de buurt. Dat is nu wel anders. Sterker nog, ik heb hier mijn werkplek! Ik heb het natuurlijk over het Sphinxkwartier in Maastricht, ook wel bekend als het gebied rondom het Eiffelgebouw. Ik liep de Hidden Places, Secret Spaces wandeling vanuit de VVV en ontdekte meer over dit terrein (en andere geheime plekjes in Maastricht), lees de blog over deze wandeling hier. Tegenwoordig leeft het gebied en dat komt door de komst van veel nieuwe, vooral hippe, bedrijven. Maar waar moet je nu precies zijn? Ik verklap je onze favoriete plekjes.

Hiddenplaces-sphinx
De Sphinxpassage
Hiddenplaces-regout-sphinx-2
De geschiedenis uitgelegd
Hiddenplaces-regout-sphinx-3
Kijkje in het museum uhh passage

Sphinxkwartier

Vroeger was dit gebied heel belangrijk voor Maastricht. Het was HET industriegebied met het Bassin als centraal middelpunt. Petrus Regout van de Koninklijke Sphinx was een belangrijke man en gaf functie aan veel gebouwen op het terrein. Nieuwsgierig naar zijn werk? Loop dan eens door de Sphinxpassage. Je krijgt hier een goed beeld van de geschiedenis en zijn werk. Naast het Eiffelgebouw kent het gebied eromheen veel kenmerkende gebouwen zoals o.a. de Timmerfabriek, de Brikkenbouw, het Pakhuis en de Frontensingel. Wanneer je meer wilt weten hierover, loop dan vooral de eerder genoemde wandeling.

Hiddenplaces-bassin
Het Bassin en het Pakhuis

Tegenwoordig voelt het als een nieuw stukje stad. Met behoud van de industriële sfeer hebben zich hier een hoop mooie, hippe, bedrijven gevestigd. Je kunt er nu wonen, werken, shoppen, eten en drinken. Kortom, je hoeft het echte centrum niet eens meer in, je kunt hier gemakkelijk een dag doorbrengen.

The Student hotel

Met de komst van The Student Hotel is het volgens mij allemaal begonnen. Zij zijn de hoofdbewoners van het Eiffelgebouw. Het hotel telt 378 kamers die voor een groot gedeelte bewoond worden door studenten. De inrichting van het gebouw is creatief en super hip. Een visitekaartje voor de stad. De letters die ooit op het dak stonden hebben een prominent plekje gekregen en als je wilt chillen dan kan dit in de immens grote hangmat. The Commons is het horecagedeelte van het hotel waar je ook als niet-student welkom bent. Een leuke plek voor een goede borrel en een lekker hapje!

Adres: Sphinxcour 9A

Sphinx_sanitair
De oude letters
The_commons_studenthotel_drankjes
Time for food!
The_commons_studenthotel_bar
The Commons Bar

Bold Rooftopbar

New kid in town: Bold. De eerste echte rooftopbar in de stad en wat zijn we daar blij mee. Eindelijk een plek waar je deze prachtige stad vanaf boven kunt bewonderen. Het was even onduidelijk wat de bestemming werd van het oude waterreservoir boven op het dak van het Eiffelgebouw. The Student Hotel organiseerde sporadisch eens een feestje, maar besefte als snel dat deze plek fulltime aandacht verdiende. Rob Dresen en Pieter van Veldhoven bleken het perfecte duo.  Samen met een interieurontwerper en een vormgever hebben ze deze bijzondere plek een smoel gegeven. Fleur en ik mochten het ervaren.

Adres: Sphinxcour 9A (Ingang via The Student Hotel)

bold-ingang-2
Bold Rooftopbar
bold-ingang-3
Op de ROOF!
bold-youre-bold
You’re Bold!

Bij een rooftopbar horen cocktails, gelukkig weet Pieter -de cocktailmaster- daar wel raad mee. Daarnaast kun je hier ook iets eten. Geen uitgebreid menu, maar ‘social food’ zoals ze het zelf noemen, eten dat je samen kunt delen. Sandwiches, salades, springrolls, bitterballen, piementos de padrón, frietje rendang, nacho’s, kortom food vanuit alle windstreken. Vanaf 12.00 tot 24.00 kun je hier genieten van het uitzicht, het eten en de fijne sfeer.

bold-bar
De cocktailbar
bold-proost
Proost!
bold-cocktail
Cocktail met uitzicht op het Bassin

Gedeelde Weelde

Ook in het Eiffelgebouw, maar op de begane grond, ligt de Gedeelde Weelde. Een coöperatieve winkel voor je dagelijkse boodschappen. De leden werken volgens de volgende uitgangspunten: earth care, people care en fair share. Wat ik zo mooi vind is dat veel producten in deze winkel vanuit ons mooie Limburg afkomstig zijn. Daarnaast de betrokkenheid van de leden die duidelijk voelbaar is wanneer je door de winkel loopt. Naast je dagelijkse boodschappen kun je hier ook terecht voor een kopje koffie, stukje huisgemaakt gebak of een lunch.

Adres: Petrus Regoutplein 2

Gedeelde-weelde_open
Welkom!
Gedeelde-weelde_lunch
Ook voor lunch
Gedeelde-weelde_groente
Voor je dagelijkse boodschappen

Lumière Cinema

Met de zon in je gezicht, op een van de prachtigste terrassen van Maastricht, uitkijkend over het Bassin. Je bent bij Lumière Cinema. Dit is veel meer dan een cinema, want je kunt er heerlijk borrelen en eten, ontbijt, lunch en diner. Ik kom hier heel graag, want het eten is gewoon goed, de wijntjes zijn lekker en de sfeer is relaxed. En soms pik ik ook nog eens een filmpje mee, een heerlijke avond gegarandeerd.

Adres: Bassin 88

Hiddenplaces-lumiere-3
In de oude Timmerfabriek
Hiddenplaces-lumiere-2
Leuk interieur toch?

Kortom, dit gebied leeft en daar zijn wij maar wat blij mee. Tot snel in het Sphinxkwartier!

Liefs,
Ellis

Er staan nog veel meer ontwikkelingen voor dit gebied op de agenda, je kunt dit volgen via de website van Belvédère