Type and press Enter.

Onze favoriete wandelingen in Limburg

voerstreek

Wanneer je niet direct heel veel zin hebt om te sporten is een wandeling door de mooie natuur een mooie uitkomst. Ik vertel je dan ook graag waarom wandelen goed voor je is en wat mijn tips in Limburg zijn.

Voor wie het nog niet wist: wandelen is gezond. Er is veel onderzoek gedaan en al deze onderzoeken wijzen uit dat 30 minuten wandelen per dag goed is voor je hart, longen, botten, spieren, geheugen én voor je humeur. Daarnaast verbrand je er ook nog eens calorieën mee (een uurtje stevig doorwandelen is goed voor een verlies van 240 calorieën).

Je kunt wandelen om je fitheid op pijl te houden, maar ook voor de ontspanning. Het mooie is dat eigenlijk iedereen het kan doen, van jong tot oud. Je past je route aan en iedereen kan mee. Op een mooie dag (ook als het bewolkt is, hoor) snuif je ook nog eens vitamine D op dat ontzettend veel gezondheidsvoordelen heeft. En dan het allermooiste aan deze sport: je kunt het altijd doen en het is gratis. Je hebt alleen een paar goede schoenen nodig en een mooie plek. Daar weet ik er wel een aantal van.

Limburg is wat mij betreft, de wandelprovincie bij uitstek. Deze provincie kent zoveel mooie heuvelachtige plekjes. Op vele ervan waan je je in Frankrijk. Je hoeft dus niet ver te gaan om jezelf te verwennen met enorm mooie landschappen, vergezichten en bossen vol met prachtige oude bomen. Hieronder mijn favoriete plekjes:

Vijlerberg in Vijlen

Op nummer 1 staat wat mij betreft het gebied rondom Mechelen/Vijlen/Vaals. Wat is het daar ontzettend mooi. De Alpen in miniformaat. Je loopt van de ene mooie plek naar de andere. Je moet hier niet bang zijn om een bergje te lopen, dus wellicht is deze omgeving niet voor iedereen geschikt. Het kost wat energie, maar je inspanningen worden ruimschoots beloond met de mooiste uitzichten en leukste kleine dorpjes met vakwerkwoningen. Mocht je echt bekaf zijn, dan heeft dit gebied kroegjes waar je een lekker donker biertje kunt drinken. Ben je een echte kroegtijger? Dan zijn hier speciale kroegjestochten mogelijk. Klik hier voor meer informatie .

Vijlenerberg
Vijlenerberg
Danikerbos in Schinnen

Zoals jullie misschien weten ben ik geboren en opgegroeid in Geleen. Het Danikerbos in Schinnen ligt dichtbij Geleen en als kind kwam ik hier dan ook ook bijna ieder weekend. De Geleenbeek kwakkelt door dit mooie gebied. Vroeger liepen we een heel stuk langs deze beek, om vervolgens de zandberg op te rennen. Mijn ouders liepen via de trapjes. Boven aangekomen kom je op het plateau van Doenrade. Je kijkt uit over Sweikhuizen en Puth. We liepen naar een van deze dorpjes om daar een warme chocomel te drinken. Vervolgens wandelden we weer opgeladen terug.

Voerstreek

Onlangs wandelde ik nog door deze streek. Het is dan geen Nederland, toch vind ik dat deze thuishoort in mijn lijstje favorieten. De Voerstreek doet me telkens weer verbazen over hoe mooi groen en pittoresk het hier is. Vijftien minuten rijden vanaf Maastricht en je staat midden in dit prachtige gebied. Het is hier rustig en authentiek, ik hou ervan. Het gebied kenmerkt zich door de vele fruitbomen en meidoorns. Wandelen in dit gebied, betekent trouwens wel klimmen en dalen. Maar ook hier zal je beloond worden met de meest prachtige landschappen.

voerstreek
Door de voerstreek
Brunssummerheide in Brunssum

De Brunsummerheide is een heel ander soort gebied dan de plekjes die ik hierboven kort besprak. Hier loop je door heidevelden (prachtig als ze in bloei staan!), vennen en bossen. De Roode Beek loopt door dit gebied en dankt zijn kleur aan de bodem die veel ijzer bevat. Vroeger wandelden we hier veel. In mijn herinnering leken de enorme open zandvlaktes erg op duinen en dus voelde het altijd als een vakantie. Niet gek dat veel mensen hier ook op vakantie komen. Het startpunt voor veel wandelroutes is het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Dit centrum geeft je veel informatie over het natuurgebied en beantwoorden de vrijwilligers daar al je vragen. Je kunt hier ook uitpuffen onder het genot van een lekkere chocomel. Klik hier voor meer informatie .

Ellis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.