Type and press Enter.

De mooiste wijngaarden van Zuid-Limburg

apostelhoeve-bovino-ingang

Zoals bekend gaan wij er graag op uit in onze mooie regio en combineren wij dat bij voorkeur met een hapje én een drankje (“Wijnen, wijnen!”). Liefst lokaal bereid natuurlijk. Zo hebben we al de nodige wijngaarden bezocht in het zuiden, en er staan er ook nog een aantal hoog op ons lijstje. We delen onze favorieten met jullie. Let’s go.

Wittemer Wijngaard

Wij bezochten deze mooie wijngaard middenin het Heuvelland nog niet zo lang geleden. Hij is namelijk onderdeel van de Limburgse ‘route des vins’, de éérste bewegwijzerde wijnwandelweg langs 5 wijndomeinen. De Wittemer Wijngaard behoort tot de oudste van Nederland. Eigenaar Wim onderhoudt de gaard samen met nog 5 andere pensionado’s met veel plezier. Het is een uit de hand gelopen hobby, maar hij verkoopt tevens aan de horeca in de buurt. Voor rondleidingen en meer info check de website. Voor onze ervaring met de route des vins check de blog op Limburg Lonkt.

Route-des-vins
Route-des-vins

Domein Holset

Wij werden hier uitgenodigd om kennis te maken met één van hun feestelijke, bruisende wijnen: de Dame van Holset. Dit wijnhuis (of beter gezegd ‘champagnehuis’) bevindt zich in Lemiers, tussen Vaals en Vijlen. Voor bezoekers zijn er diverse leuke activiteiten te reserveren, zoals proeverijen en wijnreisjes. En het leuke is, je kunt ook logeren in dit sfeervolle pand! Eigenaren Marianne en Erik hebben een paar jaar geleden tevens een Bed and Breakfast geopend. Lees meer over onze ervaringen met het domein in onze blog óf op de website.

chardonnay-wijngaard-domein-holset
Chardonnay druiven bij Domein Holset

Hoeve Nekum

Deze mooie hoeve ligt letterlijk bij ons om de hoek, in het Jekerdal. Natuurlijk is dit een prachtig gezicht met dat glooiende landschap, maar het weer is er ook het meest gunstig. Hier is het namelijk het warmst en droogst van heel Zuid-Limburg. Door de kalkrijke bodem hebben de wijnen bovendien een natuurlijke neiging tot parelen (=vorming van koolzuurgas belletjes), waardoor ze zo fris en fruitig zijn. Hmm om te smullen. Wil je dit smakelijke landgoed zelf eens ontdekken? Check de mogelijkheden dan op de website.

Apostelhoeve

Misschien wel de bekendste wijngaard van het zuiden en zeker één van onze favorieten: de Apostelhoeve in Maastricht. In 1970 trok de opa van Robin Hulst (huidige eigenaar) de stoute schoenen aan en plaatste 400 wijnstruiken op zijn weiland. Wij bezochten deze beauty in mei voor een rondleiding en proeverij (lees de blog hier). Hier kwam o.a. de ‘Riesling’ voorbij, een frisse witte wijn gemaakt met sappig fruit. Genieten. Wil je zelf ook eens een kijkje gaan nemen op dit mooie domein? Neem een kijkje op hun website.

apostelhoeve-bovino-bubbels
Genieten bij de Apostelhoeve

Domein de Wijngaardsberg

Deze staat nog hoog op ons lijstje. We zijn hier regelmatig langsgekomen maar hebben de wijnflanken nog nooit met eigen ogen gezien. Op deze wijngronden, gelegen in Ulestraten, staan al sinds 968 druivenstokken. Hier wordt o.a. één van de beste Nederlandse Chardonnays gemaakt. Bovendien is het een prachtig domein met bijbehorend uitzicht. Absoluut een bezoekje waard dus. Particuliere verkoop vindt elke zaterdag van 10.00u tot 13.00u plaats. Voor meer informatie kijk op de website.

Domein-de-wijngaardsberg
Domein de Wijngaardsberg

Er zijn uiteraard nog veel meer wijndomeinen in onze omgeving. Voor nu zijn dit onze favorieten, maar we willen blijven ontdekken dus houd ons in de gaten. Santé!

Liefs,

Ellis & Fleur