Type and press Enter.

Dobberen op de Maas met Rederij Cascade

Aan-Wal-Thorn-Boot-Cascade-Maas

Als het buiten lekker weer is zijn we snel geneigd om op een terrasje neer te strijken of een wandeling te maken. Voor de afwisseling deze keer eens iets anders, namelijk een boottochtje over de Maas met Rederij Cascade.

Vertrekpunt

De rederij bezit 2 schepen waar zo’n 150 tot  250 personen op kunnen meevaren. De tocht die wij kozen is de ‘Maaskernen toer’, langs de kneuterige kernen Stevensweert, Thorn en Wessem. Bij alle drie de plaatsjes is het mogelijk om op vaste tijden op –en af te stappen. Wij kozen ervoor om onze auto te parkeren vlakbij de haven in Stevensweert. We waren wat aan de vroege kant dus struinden nog even door het centrum. Wat een rust en wat een schattige huisjes hier, we voelden ons gelijk thuis. We scoorden alvast 2 tickets bij de VVV (kan ook gewoon op de boot zelf) en liepen naar de vertrekplaats.

Ticket-Rederij-Cascade
Ticket
Aan boord

Even later meerde de boot aan, een grote rondvaartboot waar passagiers zowel binnen als buiten aan het genieten waren van het zonnetje. De schipper stond ons meteen enthousiast op te wachten. We kozen een plekje bovenop in de zon op een bankje. Ongeveer 10 minuutjes later vertrok de boot richting Thorn. Onderweg zagen we veel andere bootjes , koeien in de wei en het mooie landschap. De rit naar Thorn duurde zo’n 3 kwartier. Genoeg tijd dus om een lekker drankje te nemen. Wij waren om 13.30u opgestapt en kwamen dus rond 14.15u aan.

Boot-Rederij-Cascade
De Boot
Fleur-Boot-Cascade-Maaskernentoer
Relaxen op de boot
Aan wal in Thorn

We gingen aan wal in Thorn, ook wel bekend als ‘het witte stadje’. We liepen via een lange laan met bomen aan beide kanten, als een soort erehaag, het historische centrum binnen. Al snel passeerden we de abdijkerk, dé bezienswaardigheid van het stadje. De kerk is inderdaad zowel van buiten als binnen een prachtig gezicht.

Abdijkerk-Thorn-Boog
Abdijkerk
Vakantiegevoel

Verder kwamen we langs een aantal (pop-up) boetiekjes met o.a. kleding, accessoires en textiel voor in huis, heel leuk en verrassend. Om de hoek, aan de voorkant van de kerk liggen bovendien een aantal restaurants en een hotel op een rij met gezellige terrassen. Net om de hoek troffen we ook nog het Wijngoed Thorn waar elke vrijdag en zaterdag tussen 14.00-16.00u het proeflokaal geopend is (apr-sep ook op zondag). Wij liepen rond 15.30u op goed geluk binnen toen een groep mannen aandachtig luisterde naar de gastvrouw. We hebben even rondgekeken en besloten dat we hier zeker nog eens willen terugkomen.

Wijngoed-Thorn
Wijngoed Thorn
Het witte stadje

En inderdaad, dit stadje doet haar naam eer aan. Vrijwel overal waar je kijkt zie je pittoreske witte boerderijen en huisjes. Nieuwsgierig als we zijn, hebben we even opgezocht waar dit vandaan komt: In 1794 hadden de Fransen Thorn ingenomen en voerden een belasting in op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking die achter was gebleven en vaak in grote huizen woonden die eerst van de rijken waren, kon deze niet betalen. Om de hoogte van de belastingaanslag te beperken, metselden veel inwoners de ramen dicht. Als camouflage van de aanpassingen werden de huizen vervolgens wit gekalkt.

Dit hadden wij er niet achter gezocht, het geeft juist een heel fris, optimistisch straatbeeld. Het voelt echt alsof je op vakantie bent als je hier rondslentert.

Struinen-Thorn-Fleur
Struinen door Thorn
Terug het water op

Na zo’n 2 uurtjes slenteren, rond 16.15u, liepen we terug naar de haven waar de (laatste) boot weer zou gaan aanmeren. We namen plaats op het benedendek in de zon, met wederom een lekker drankje uiteraard. De boot bracht ons naar Wessem, waar wij nu niet zijn uitgestapt, en uiteindelijk na een uur en een kwartier varen terug naar Stevensweert.

Uitzicht-Boot-Cascade-Maas
Uitzicht vanaf de boot

Het was een hele relaxte, leuke ervaring aan boord van de Cascade en om lekker te slenteren in de mooie plaatsjes. Dit is bovendien een activiteit voor alle leeftijden. We zien ons dit zowel met vriendinnen als met familie nog eens over doen. De Rederij biedt ook nog andere routes aan en mocht je zin hebben in een ‘bootfeestje’ dan kun je de schepen zelfs afhuren.

Voor prijzen en afvaarten, check de site van de Rederij.

Dobber ze!

Liefs,

Fleur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 comments

  1. […] Volgens de wijntest van het Algemeen Dagblad is de rode wijn van Wijngoed Thorn het beste. De Pinot Noir 777 van Wijngoed Thorn kwam met een 9 als eindcijfer het beste uit de bus. De tweede plaats ging naar wijndomein Sint Martinus in Vijlen. In totaal proefde de jury negen wijnen. Ga je naar Thorn, lees dan sowieso even deze blog. […]

  2. […] bevindt zich namelijk een waar speelparadijs. Wellicht ook leuk om een keer te combineren met een tochtje over de Maas, wij gingen je voor. De Pannekoekenbakker is van ma t/m zondag geopend . Lees hier alles wat je nog […]

  3. […] Volgens de wijntest van het Algemeen Dagblad is de rode wijn van Wijngoed Thorn het beste. De Pinot Noir 777 van Wijngoed Thorn kwam met een 9 als eindcijfer het beste uit de bus. De tweede plaats ging naar wijndomein Sint Martinus in Vijlen. In totaal proefde de jury negen wijnen. Ga je naar Thorn, lees dan sowieso even deze blog. […]