Type and press Enter.

Tips voor een wandeling door Weert

Fleur-Ellis-Antje-vande-Statie-Weert-Vlaai

Een zondag in Weert. Een stad waar wij zelf eigenlijk (te) weinig komen. We verkenden het centrum onder leiding van onze persoonlijke, lokale gids en fotograaf Tim Davits (‘ziet _em_loeren’).

Antje van de Statie

We troffen elkaar bij het station. Tim wees ons gelijk op ‘Antje van de Statie’, een hotel/brasserie vernoemd naar misschien wel de bekendste inwoner van de stad. In de stationsrestauratie in Weert werkte ene Maria Hubertina Hendrix, die door iedereen ‘Antje van de Statie’ werd genoemd. Tussen 1897 en 1926 verkocht zij kleine handzame vlaaitjes, die makkelijk in de trein meegenomen konden worden. Ze werd hiervoor geprezen en sprak tot de verbeelding van veel mensen binnen Nederland en België. Er zijn zelfs veel gedichtjes geschreven over Antje en haar vlaaitjes.

Van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat liep ze langs de treinen op een neer om de lekkernijen aan de reizigers te verkopen. Ze riep dan: ‘Echte Weerter vlaaien!’. Hierdoor dachten veel mensen in die tijd, en nu ook nog, dat de vlaai oorspronkelijk uit Weert komt. Maar niets is minder waar. Waar deze wel vandaan komt lees je hier.

Hoofdkerk

Het was wel duidelijk dat we bij Antje aan het einde van onze wandeling een vlaaitje moesten gaan proeven. Maar eerst gingen we op weg om een ander mooi plekje in het centrum van Weert te bekijken, namelijk de Sint-Martinuskerk. Dit is de hoofdkerk van de stad en een zogenaamde ‘hallenkerk’, een van de laatsten in Nederland. Een hallenkerk is een kerk met meerdere beuken, waarvan de zijbeuken ongeveer even hoog en soms ook even breed zijn als de middenbeuk. De toren behoort tot de hoogste kerktorens in ons land. Dit Rooms-Katholieke monument is zowel van binnen als van buiten het bewonderen waard.

Ellis-Fleur-Sint-Martinuskerk-Weert
Wij voor de Sint-Martinuskerk
Stadsklooster

De Sint-Martinuskerk grenst aan de knusse Markt van de stad met gezellige terrasjes en winkels. We liepen een stukje terug en sloegen de Maasstraat in, waar een prachtig klooster, Gastenhuis Zusters Birgittinessen, ligt. Wij gebruikten het klooster als decor voor foto’s maar je kunt er ook overnachten, dineren, een zaaltje huren of gewoon genieten van de rust en een gebedje doen. Aan de achterkant van het gebouw ligt ook nog een kloostertuin.

Natuurfoto-herfst-limburg
Park van Weert
Tijd voor vlaai!

Na wat slenteren door de winkelstraten en het passeren van een ander gezellig pleintje en, volgens onze gids het uitgaansgebied voor het jongere publiek (aan de Oelemarkt), liepen we naar het stadspark. Hier zien we ons zeker wel lekker picknicken in de zomer. Via het park pikten we nog even een blik op de mooie stadkade mee voordat we dan toch echt op weg gingen naar een vlaaitje van Antje. En dat heeft gesmaakt!

Liefs,

Fleur

Bronnen: www.erfgoedhuisweert.nl, www.weert.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.