Type and press Enter.

Een zondag ‘Bie de tantes’, de Eyserhalte & de bieb in Wittem

Eyserhalte-lunch-verse-delicatessen

Een zondag zonder plannen in december. Flink koud en een beetje bewolkt. Ik besloot eropuit te trekken en een aantal activiteiten van mijn hotspotlijstje te gaan bezoeken. First stop: de Eyserhalte in Eys, daarna een Limburgse lunch ‘Bie de tantes’ ook in Eys en op de terugweg de kloosterbibliotheek bewonderen in Wittem. Perfecte hotspots om te combineren en ideaal met dit weer.

Eyserhalte

Verschillende mensen in mijn omgeving hadden mij getipt om een kijkje te gaan nemen bij de Eyserhalte, een Limburgse delicatessenzaak tussen Eys en Wittem, waar ze ook groenten en fruit verkopen.

De zaak ziet er van de buitenkant modern uit. Voor de ingang stond een soort luxe barbecue te roken met allerlei verse producten op het rooster. Ik liep naar binnen en trof gelijk een aantal personeelsleden die toastjes met romige kaas uitdeelden. De Esyserhalte staat vol met zelfgemaakte lekkernijen, van dressings tot ingemaakt fruit en groenten, tot pastasauzen. Daarnaast zijn er diverse soorten kaas, wijn, olie, pasta, kruidenmelange, zoetigheid , oftewel teveel om op te noemen. En ze hebben allemaal hun eigen verhaal.

De leveranciers zijn zichtbaar op verschillende plekken in de winkel. Middenin de zaak bevindt zich een keuken waar chefkok Maciek Starzak lunch klaarmaakt voor gasten. De Eyserhalte verkoopt ook cadeaupakketjes, workshops en proeverijen. Ik heb een dik half uur door winkel gestruind langs de rekken. Hier ga ik nog eens terugkeren. Buit: een homemade rib eye rub en Aachener specerijen.

Eyserhalte-pand-buitenkant
Pand van de buitenkant
Eyserhalte-limburg-stroop-1
Limburgse stroop dressing
Eyserhalte-keuken-chefkok-lunch
Open keuken in het midden van de winkel
Op bezoek ‘Bie de tantes’

Next stop: Herberg ‘Bie de tantes’. Een plek waar ik al veel over gelezen heb. Hun terras keert al een aantal jaren terug in de terras top 100. Maar daar was het deze zondag te koud voor dus ik zou de binnenkant van deze Limburgse spot gaan bekijken, en proeven natuurlijk!

Voor de ingang van de Herberg staan 2 beelden van jawel, ‘tantes’. Heel grappig en toepasselijk, en voor de decembermaand in kerstsfeer. Als je de herberg binnenloopt heb je inderdaad het gevoel dat je bij familie binnenstapt, een tante of oma. De inrichting is heel kneuterig, veel hout, ouderwetse lampenkappen, een openhaard met tegeltjes en antieke schilderijtjes sieren het interieur.

Op het menu staan veel typisch Limburgse gerechten als ‘kenien van de tantes’ (konijnenbout in het zuur), ‘poetes’ (bloedworst met spek, gebakken appels en stroopsaus), ‘spek en ei’ etc. Ik ga voor een uitsmijter met ham van de ’kuusj’ en kaas op boerenbrood. Een simpel maar heel smakelijk uitgevoerd gerecht. Als toetje kies ik voor een aangeklede warme chocomel en ook die smaakt! Als ik ben uit gesmikkeld neem ik nog even een kijkje op de eerste etage waar ‘oma’s eetkamer’ is ingericht. Eveneens erg gezellig. Hierna vervolg ik mijn weg naar een plek die mijn vader mij al heel lang aanraad: het klooster van Wittem met de bibliotheek in het bijzonder.

bie-de-tantes
De tantes
Bie-de-tantes-Uitsmijter
Uitsmijter
Filmset waardige bieb

Het klooster in Wittem is tussen 1729 en 1733 gebouwd en is een Rijksmonument. Het bestaat uit verschillende facetten. Ik bezocht de bibliotheek waar regelmatig concerten, tentoonstellingen en lezingen plaatsvinden. De locatie kan ook gehuurd worden door derden. En dat wil je, of ik in ieder geval. Want het is er prachtig, alsof je een filmset binnenloopt. Zeker een bezoekje waard. Op weg naar de auto liep ik nog langs een pareltje van Wittem, maar daar kom ik in het voorjaar op terug…

bibliotheek-wittem
De bieb in volle glorie
Eyserhalte-kruiden
Tevreden met de buit naar huis

Liefs,

Fleur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.