Type and press Enter.

Genieten doen wij Limburgers zo!

In Limburg kun je ieder weekend wel een bourgondisch feestje meepikken. Op deze feestjes staat iedereen volop te genieten van lekkere wijntjes en is er een overschot aan goede hapjes. Soms drinken we een drankje teveel om vervolgens de dag erna met hoofdpijn te starten. Ik maak me er ook schuldig aan, maar het is ook zo lekker om naast je hapje een goed drankje te nuttigen. Wanneer je buiten Limburg mensen vraagt een mening te geven over ons als Limburgers, krijg je vaak de reactie dat het hier zo lekker bourgondisch is. Maar waarom lijkt het erop dat wij net iets meer genieten dan de rest van Nederland? Ik leg je uit hoe wij dat doen.

toetje_happy
Altijd dolblij met eten
Bourgondisch, wat?

Terwijl ik altijd zeg dat ik een bourgondische leefstijl heb, weet ik eigenlijk helemaal niet wat bourgondisch precies betekent? Daarom deed ik een klein onderzoek op het net. Waar ik direct op stuitte: Bourgondisch wordt gebruikt als bijvoeglijk naamwoord om aan te geven dat er genoten wordt van het leven. Deze term is afgeleid van de hertogen van Bourgondië, een zijtak van het Franse koningshuis van Valois, die omstreeks 1400 in het Noordoosten van het tegenwoordige Frankrijk een machtig rijk opbouwden, dat ook een groot deel van de Nederlanden omvatte. Bekende hertogen van Bourgondië waren Filips de Goede en Karel de Stoute. Hun hof was bekend om zijn grote luxe en rijkdom (bron: wikipedia).

Kort samengevat: Genieten van het leven, met regelmaat een hapje en een drankje. Ok, ik had toch gelijk. Ik ben een echte Bourgondiër. Het is me met de paplepel ingegoten zelfs. Vroeger was het moment dat we ’s avonds samen aten erg belangrijk binnen het gezin. Na het eten bleef je zitten voor dat bakje dubbelvla, maar ook om de problemen van de dag door te spreken. Nu ik zelf een huishouden run, probeer ik dat voort te zetten. Weliswaar niet met een bakje dubbelvla, maar we tafelen wel na. In het weekend trekken we wel eens een flesje wijn open bij het goed stukje vlees dat ik die middag gescoord heb bij de slager. Kortom, we genieten zo veel mogelijk.

markt-maastricht-bananenboxer
Op de markt
Verse boodschappen

Wanneer ik over de markt struin op vrijdagmorgen voel ik me echt op-en-top bourgondisch. Ik weet niet precies waar het door komt, misschien omdat ik dan het gevoel heb dat ik omringd wordt door dezelfde soort ‘levensgenieters’. Oude omaatjes die met hun kleingeld een goed stukje vis kopen en de rij mensen bij de Spaanse traiteur die verse paella bereid. Ik wandel altijd langzaam langs de kraampjes en laat me verleiden tot het kopen van ingrediënten die ik eigenlijk niet nodig heb. Dit zorgt er wel voor dat ik in het weekend weer iets lekkers klaar wil maken, onder het genot van een goed glaasje wijn uiteraard. Benieuwd naar mijn route over de plaatselijke markt? Lees het hier. Hoelang duurt het nog voordat het vrijdag is?

Restaurants

Je merkt het niet alleen aan de mensen in de winkels en op de markt. Maar zeker ook in de restaurants. Ik heb het gevoel dat er de laatste jaren veel goede eetgelegenheden zijn bijgekomen in de regio Limburg. Meer dan voorgaande jaren. De focus bij deze restaurants ligt vooral op het koken naar het seizoen en voornamelijk met streekproducten. En vooral dat laatste zegt voor mij dat we bewuster bezig zijn met wat we -willen- eten. We vinden het belangrijker om regionale producten te eten en verdiepen ons er ook echt in. Ik zie dat bij mijn vrienden ook gebeuren. We willen goed en eerlijk eten voorgeschoteld krijgen, niet te veel, goed bereid en begeleid door een mooie wijn.

lam
Limburgse Lam
amuse_bubbels
Lekkere bubbels met een seizoensgebonden aspergesoepje
Dus dit..

We doen als Limburgers goed ons best om die bourgondische leefstijl in stand te houden en ik kan je vertellen: ik geniet ervan. Ik loop smakelijke events af, ga regelmatig uit eten en hou van alle lokale culinaire initiatieven. En het allerleukste hieraan is dat ik niet de enige ben die hiervan kan genieten, de events zijn namelijk druk bezocht, de restaurants doen het goed en de culinaire initiatieven groeien. Onderschat nooit het belang van goed gezelschap. Dat maakt ons Limburgers zo lekker bourgondisch en laten we dat vooral ook zo houden. Het leven is veel te kort om saai, ongezellig en oneerlijk te tafelen. 

Geniet van al het lekkers en het leven!

Liefs,
Ellis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.