Type and press Enter.

Kletsen over ‘vlaoj’ met Jordy

Dag-van-de-vlaai-Jordy-vlaai-close.JPG

Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Een hele dag volledig in het teken van deze Limburgse lekkernij. Wij interviewden een aantal mensen over dit stukje zoet. Want vlaai verbindt, brengt geluk en troost, maar is vooral heel erg lekker en van alle tijden. Jordy vertelt ons o.a. hoe hij zijn ‘vlaoj’, al jaren, het liefste eet.

Naam: Jordy Nix
Leeftijd: 27 jaar
Hobby: Lekker eten en drinken met vrienden en familie
Job: Eigenaar Café Madrid
Favo eten: Tapas!
Favo vlaai: Eigenlijk alles met kruimels. Als ik moet kiezen denk ik kersen.

Ik bezoek Jordy op een doordeweekse avond bij hem thuis na het eten. De vlaai wordt dus de toet! Echt luxe. Hij ploft neer op het aanrecht en neemt gelijk een hap, en daar komt geen vork aan te pas.

We mochten voor dit interview vers gebakken vlaai halen bij Bakkerij Souren.

Dag-van-de-vlaai-Souren-Jordy-Fleur
De verse vlaai van Souren wordt erbij gehaald

Bak je zelf wel eens vlaai?

“Nee eigenlijk niet. Dat laat ik aan de professionals over, die kunnen dat veel beter. Ik ben meer van het koken dan het bakken. Als ik vlaai koop, bij speciale gelegenheden, dan wel bij een kwaliteitsbakker.”

Hoe eet je je vlaai het liefst?

“Sowieso uit het vuistje, dat is gewoon het lekkerste. En zonder slagroom, dat vind ik zonde van de smaak.”

Dag-van-de-vlaai-Jordy-proeven
Smullen van de ‘vloaj’

Heb je een speciale herinnering met vlaai?

“Vroeger toen ik klein was mocht ik op mijn verjaardag altijd met mijn moeder mee naar de bakker om vlaai uit te zoeken. Dat vond ik heel leuk en speciaal. O.. en ik weet er nog een: er kwamen eens vrienden logeren uit Leiden bij ons thuis. Mijn moeder had uiteraard vlaai gehaald voor het bezoek. Toen de gasten binnenkwamen en het Limburgse gebak zagen riepen ze :’O taart, wat heerlijk!’ mijn moeder corrigeerde ze gelijk: ‘Dat is geen taart dat is vlaoj’. Dat is me altijd bijgebleven.”

Dag-van-de-vlaai-appelvlaai-Jordy
Vloaj!

Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Voor meer informatie klik hier.

Kende je de dag van de vlaai en ga je het ‘vieren’?

“Ja ik heb ervan gehoord via verschillende mensen in de stad. Ik trakteer mijn personeel die dag op een heerlijk stukje Mestreechse vlaoj.” Altijd smullen geblazen bij Café Madrid, dat blijkt maar weer. Merci Jordy, tot snel!