Type and press Enter.

Kletsen tot de laatste kruimel

Vlaaiendag-fleur-ellis-1-5

Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Een hele dag volledig in het teken van deze Limburgse lekkernij. Wij interviewden een aantal mensen over dit stukje zoet. Want vlaai verbindt, brengt geluk en troost, maar is vooral heel erg lekker en van alle tijden. Als laatste zijn we natuurlijk zelf aan de beurt. Want ook wij kunnen geen genoeg krijgen van vlaoj!

Naam: Fleur Lemaire en Ellis Visser
Leeftijd: ‘jong’
Hobby: Reizen, naaien (heel netjes bij naailes), uiteten gaan, creatief bezig zijn, wijnen, vlaai eten, koken, sporten en hadden we al wijnen gezegd?
Favo eten: Mexicaans, andijviestamppot met spekjes, aardappelkroketjes en kip
Favo vlaai: Fleur: kruimel pudding. Ellis: kruimel abrikozen

We mochten voor dit interview een vers gebakken vlaai halen bij Patisserie Royale.

Met regelmaat zitten we samen. Het is onmogelijk om dit soort gesprekken in één uur af te ronden. Veel geklets, enorm veel verhalen die niet worden afgemaakt of worden onderbroken door andere onderwerpen en natuurlijk een hoop gelach door goede grappen. Wijntjes, gin-tonics en chippies zijn vaak ons gezelschap geweest. Maar dit keer was dat een stukje vlaai. Niet verkeerd vinden we beide. We delen graag onze vlaai-praat.

Vlaaiendag-fleur-ellis-1

Vlaaiendag-fleur-ellis-1-2
Kersenvlaai

Welke vlaaien zijn favorieten van jullie? 

Fleur: “kruimelvlaai met pudding en aardbeienvlaai. Bij beiden zit er een laagje pudding tussen. Ik hou van de smaak van vanille en dat proef je bij ze allebei heel duidelijk. Aardbeienvlaai is er natuurlijk alleen in het seizoen, die koppel ik aan zonneschijn.”

Ellis: “ik kies echt voor kruimelvlaai met abrikozen. Alhoewel ik die met pudding ook wel heel erg lekker vind hoor en een ‘gewone’ vlaai met abrikozen ook wel tot de favorieten behoort. Naja laten we zeggen. Alles met kruimel, pudding en abrikozen”.

Bakken jullie zelf wel eens vlaai?

Ellis: “Ik bak veel, maar heb eerlijk gezegd nog nooit een vlaai gebakken”.

Fleur: “Vroeger wel eens met mijn moeder of oma, tegenwoordig eigenlijk nooit meer moet ik eerlijk bekennen. Ik ben er wel nog steeds dol op maar dan van een plaatselijke bakker.”

Ellis: “Wordt het niet eens tijd dat we er samen eentje gaan bakken? haha.”

Vlaaiendag-fleur-ellis-1-4
Altijd gezellig!

Hebben jullie een leuke herinnering aan vlaai?

Fleur: “Als ik aan vlaai denk, denk ik aan speciale momenten waar veel dierbaren samenkomen. Verjaardagen natuurlijk, maar ook bijvoorbeeld begrafenissen. Ik heb jaren in de keuken van het van der Valk hotel gewerkt en daar hebben we heel wat koffietafels moeten klaarzetten, meestal ook met diverse vlaaien.”

Ellis: “Als ik aan vlaai denk, denk ik direct aan traktaties op het werk. Aan mijn eigen traktaties (want ja, je koopt altijd teveel waardoor je de hele week vlaai eet), maar ook aan de traktaties van collega’s. Bij sommige organisaties waren er maanden waar bijna iedere week wel iemand een vlaai meenam. Niet goed voor de lijn, maar ooo zo lekker.”

Vlaaiendag-fleur-ellis-1-3

Hoe eten jullie je vlaai het liefste?

Ellis: “Ik heb geen speciale tactiek. Maar denk wel telkens wanneer ik bij het korstje kom: waarom ben ik niet hiermee begonnen? Eigenlijk vind ik het laatste stukje het minst lekkere en daar wil je natuurlijk niet mee eindigen.”

Fleur: “Poeh lastig, niet echt op een speciale manier. Iets wat ik stiekem wel het allerlekkerst vind bij vlaaien met een gevlochten deksel is een toefje slagroom. Geen idee waarom haha, maar dat smaakt op de een of andere manier lekkerder.”

Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Voor meer informatie klik hier.

Gaan jullie de Dag van de Vlaai vieren?

Fleur: “Absoluut, ik ga genieten van een lekker stukje kruimelvlaai!”

Ellis: “Natuurlijk! Maar een stukje vlaai gaat er stiekem iedere dag wel in!”