Type and press Enter.

Koffie maken als een echte barista

Koffieworkshop-cafe-richard-proeven-ellis

Mijn broer en ik geven elkaar altijd workshops als verjaardagscadeau. Normaal gesproken iets met koken, maar omdat mijn broer (en ik ook wel, maar in vergelijking met mijn broer kom ik net kijken) gek is op koffie, werd het dit keer een koffieworkshop. Direct dacht ik aan Roderick van Cafés Richard. Ik ken Roderick persoonlijk en weet dat hij enorm veel kennis heeft van koffie, hoe hard hij werkt en hoeveel hij bereikt heeft hier in de regio (en daarbuiten). Hij verkoopt het merk Cafés Richard dat je zeker weten wel eens bent tegengekomen in een café of restaurant.

De workshop, die gegeven wordt aan de ‘Académie du Café’ , bestaat uit een informatief deel, een doe-deel en natuurlijk een proef-deel. Deze academie ligt op een industrieterrein in Maastricht. Roderick heeft zijn loods omgetoverd tot een waar koffie walhalla. Een enorm lange tafel vormt het middelpunt van het interieur en daaromheen staat logischerwijs alles in het teken van koffie. We starten met een kopje cappuccino waarna Roderick aftrapt met het informatieve deel.

Kennis opdoen

Mijn broer weet echt ontzettend veel van koffie, voor mij is bijna alles nieuw wat Roderick vertelt. Het gaat over de geschiedenis van bonen, de verschillende soorten bonen, waar ze groeien, hoe ze geconsumeerd worden in verschillende landen en ga zo maar door.

Koffieworkshop-cafe-richard-bonen
Arabica en Robusta bonen
Koffieworkshop-cafe-richard-ruiken
Aroma’s ruiken
Koffieworkshop-cafe-richard-machine
De koffiemachine in de academie
Koffieworkshop-cafe-richard-kast
Een van de vele kasten met KOFFIE
Het gaat om de details

Na de kennissessie gaan we aan de slag. Roderick legt haarfijn uit hoe je de beste een espresso klaarmaakt. Er komt heel wat precieze bij kijken om dit kleine kopje echt goed te zetten. Ik merk nu aan mijn broer dat er details tussen zitten die ook hij niet wist. Hè hè, eindelijk ben ik niet meer de enige. We proeven de verschillen tussen de kopjes wanneer één handeling niet naar behoren is volbracht, en dat is niet mis. Het gaat echt om secondewerk, hoeveelheid koffiebonen en de manier waarop je de stappen uitvoert.

Koffieworkshop-cafe-richard-espresso
Espresso in de maak
De verschillende fases van een espresso
Klaar om te proeven
Lekkerrr!
Doen

Eerlijk is eerlijk, de espresso is niet mijn favoriete kopje. Elke dag drink ik twee kopjes koffie, maar wanneer ik echt zou mogen kiezen, dan ga ik voor een degelijke cappuccino. Daarom verheugde ik me ook op de latte art (= de kunst van het gieten van decoratieve ontwerpen op een cappuccino of caffè latte). Toen ik vroeger in de kroeg in Geleen werkte, maakten we wel cappuccino met opgeklopte melk, maar ik kwam er nu achter dat ik de mensen nog net niet vergiftigd heb (sorry hè). Latte art zat er toen sowieso niet in en nu is het me helemaal duidelijk geworden dat dit een ware kunst is. Na enkele kopjes espresso, en dus met trillende handjes, probeerden mijn broer en ik (met ondersteuning van Roderick) latte art te maken. We maken snel progressie, maar kunnen de tulpen en hartjes maar niet tevoorschijn toveren. Oefening baart kunst, zullen we maar zeggen.

Koffieworkshop-cafe-richard-latte-art
Heel veel oefenen
Koffieworkshop-cafe-richard-academie-latteart3
Tweede keer toch echt een hartje
Koffieworkshop-cafe-richard-academie
Roderick legt het mijn broer even uit
Koffieworkshop-cafe-richard-academie-latteart
Roderick doet het even voor
Koffieworkshop-cafe-richard-academie-latteart2
Hoe het echt moet

We hebben een ontzettend leuke en bovenal leerzame ochtend/middag gehad. En wanneer je een koffieliefhebber bent, ben ik ervan overtuigd dat deze workshop je meer gaat laten genieten van dat kopje dat je iedere dag naar binnen slurpt.

Meer weten over Cafés Richard Academie? Klik dan hier.

Liefs,
Ellis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.