Type and press Enter.

Limburgs najaarsgerecht: Balkenbrij

Balkenbrij-najaars-gerecht-Limburg

Ik ging er eigenlijk helemaal vanuit dat bloedworst een typisch Limburgs product was. Mijn moeder maakte dit vroeger vaak op zaterdag en mijn broer is er dol op. Maar niets blijkt minder waar.  De Limburgse variant is: balkenbrij.

Herfstgerecht

Balkenbrij, ook wel ‘Karboet’of ‘Kroeboet’ in het dialect, wordt traditioneel vooral in de herfst en winter gegeten. Het wordt gemaakt van slachtafval van het varken gekookt in bouillon, boekweit-of tarwemeel en speciale kruiden, waaronder rommelkruid, om het een zoete smaak mee te geven. Het bevat veel bloed waardoor het  donkerrood van kleur is.

Van vroeger uit

Mijn oma wist mij te vertellen dat als de slager vroeger bij hen thuis kwam slachten, haar moeder het bloed opving in een grote ketel waar ze in bleef roeren terwijl ze er tarwemeel en kruiden aan toevoegde. Samen met gemalen stukjes restafval werd dit in een langwerpige vorm gegoten en lieten ze het opstijven. Zo hadden ze een goedkope maaltijd die in grote hoeveelheden tegelijk kon worden gemaakt.

Balkenbrij-Limburgs-herfst-gerecht
Stuk balkenbrij voor bereiding
Bereiding

Maar dan nu het belangrijkste, de bereiding en smaak van het gerecht. Eigenlijk heel simpel, de brij wordt in plakken van ongeveer 1 cm dik gesneden en om en om in een paar minuten gebakken in een koekepan met wat boter. De smaak komt aardig in de buurt van die van bloedworst. Een lekkere, ouderwetse, toevoeging is om hier geschilde (bij voorkeur goudreinet volgens oma) appelpartjes bij te bakken. Samen serveren en klaar is kees.

Smakelijk.

Liefs,
Fleur