Type and press Enter.

Limburgs weetje: we wonen tussen de kastelen

Kasteel-limburg

We komen veel weetjes tegen over Limburg en delen de leukste graag met jullie. Wisten jullie dat Limburg de meeste kastelen van Nederland heeft? Het zit zo:  

Als klein meisje fascineerde het me al: kastelen. Ze zijn groot, mooi en hebben iets spookachtigs. Ooit mocht ik er mijn gala vieren en wanneer ik door het Limburgs land rijd kom ik er veel tegen. Ik vroeg me af: hoeveel hebben we er eigenlijk? En kwam er zo achter dat Limburg bomvol kastelen staat. Hoe romantisch is dat?

Romantisch

Zo romantisch is de aanleiding eigenlijk niet. Limburg heeft een hoge kasteeldichtheid door een roerig verleden. Vroeger bouwden kasteelheren niet alleen hun optrekje om in te wonen, maar ook om hun territorium te verdedigen. Dit kwam doordat er machtsgebieden dwars door Limburg liepen.

Het mooie is niet alleen dat we veel kastelen hebben, ze zijn ook nog eens het best bewaard gebleven. In ‘Kastelen in Limburg Burchten en landhuizen (1000-1800)’ wordt van ruim 265 kastelen gesproken. Dat verklaart ook waarom we er zoveel tegenkomen.

Genieten

Tegenwoordig wonen er geen mensen meer in, maar hebben we als Limburgers (en ook daarbuiten) de mogelijkheid om van de schoonheid van een kasteel te genieten. We kunnen er omheen wandelen, dineren, slapen en feesten.

Onze favorieten kastelen in Limburg zijn:

  • Kasteel Hoensbroek – het gala-kasteel
  • Chateau St. Gerlach – dat komt door de culinaire gerechtjes die ze daar serveren en het prachtige kerkje
  • Kasteeltuin Arcen – die tuin, wow!

Liefs,
Ellis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.