Type and press Enter.

Onze tips voor Limburgse oliebollen

Oliebollen-limburg

Wat heeft de maand december toch veel heerlijke geuren: versgebakken pepernoten, mandarijnen (of misschien zijn wij dat alleen), dennegeur, maar zeker ook: oliebollen! Vroeger verkochten we deze lekkernij langs de deuren om geld in te zamelen voor de lokale scoutingclub, tegenwoordig slaan we ze alleen in voor de jaarwisseling. Er zijn, vooral rond deze tijd, diverse plekken in Limburg waar je oliebollen kunt kopen. Zelfs in de supermarkt. Maar we hebben zo onze favorieten, hier komen ze:

Deze kraam of eigenlijk kramen, zijn nieuwkomers in onze lijst. In 2019 zijn hun oliebollen uitgeroepen tot de lekkerste van onze provincie door olliebollentestonline.nl. Ze worden omschreven als ‘simpelweg de beste bollen van Limburg’ met een dikke 8 als eindcijfer. De bollen van het Ursulinenplein in Echt, die je zo dadelijk ook tegenkomt, kwamen op de tweede plaats.

Hier worden de bollen verkocht van bakker Frank Smeets. Hij heeft zijn recept gebaseerd op dat van zijn opa die in 1925 de zaak begon. Ondertussen zijn er wel wat aanpassingen gedaan. Zo zijn de oliebollen nu een stuk minder vet dan vroeger. Bovendien voegt Frank appels en rozijnen toe om de bollen voldoende frisheid mee te geven. Klinkt bijna gezond! In 2016 werden ze trouwens uitgeroepen tot beste van Limburg.

In 1914 werd Bakkerij Gommans als kruidenierswinkel met zelfgebakken broodwaren opgericht. Het familiebedrijf bestaat dit jaar dus al 104(!) jaar. Bij Bakker Gommans zijn de oliebollen verkrijgbaar vanaf Sint Maarten (11-11), ook wel de opening van het carnavalsseizoen. Ze zijn aangesloten bij het ‘Echte Bakkersgilde’ en dit jaar is bakker Bas Gommans zelfs uitgeroepen tot beste Echte bakker van het jaar. Zijn bollen kregen bovendien 5 sterren. De moeite waard dus!

Oliebollen-limburg-kraam-Fleur
mmm die geur!

Wie van bollen met veel krenten en rozijnen houdt is hier aan het goede adres. Dit is de enige kraam uit ons lijstje. Hier bakt Bert Stroucken zijn luchtige bollen, die door het AD al eens eerder werden geprezen in de jaarlijkse oliebollentest. Wacht niet te lang als je ze nog wilt scoren, de laatste dagen voor de jaarwisseling slinkt de voorraad snel.

Geen trek in een ‘standaard bol’ maar wil je net even wat anders? In Maastricht bij de Bisschopsmolen bakken ze oliebollen met eigen speltmeel. Na kerst beginnen ze deze lekkernijen te bakken en zijn ze af te halen en te bestellen. Wil je helemaal ambachtelijke bollen? Ze delen ook hun recept op de website. Meer lezen over de Bisschopsmolen? Check ook onze blog over vlaai.

Tijdens het maken van de foto’s voor deze blog hebben wij alvast voorgeproefd, en niet maar één bol…. Wat is dit toch heerlijk. Dus, wacht nog heeel even met die goede voornemens en geniet van een heerlijke Limburgse oliebol.

Liefs,

Fleur & Ellis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.