Vastelaovend delicatesse gespot: de Nonnevot!
Het is weer bijna ‘vastelaovend’ en dan denken wij meteen aan: ‘nonnevotten’! Voor de niet-Limburgers onder ons, we hebben het hier over een heerlijke, Limburgse lekkernij. Bakkerij de Lekkerbek bakte in 2018 en 2019 de lekkerste van Nederland, dus daar wilden we graag een kijkje in de keuken nemen.
Oorsprong nonnevot
Nonnevot is dialect voor kont (=vot) van een non. Dit is een metafoor voor de vorm van dit gebakje. De lekkernij komt oorspronkelijk uit Sittard en dateert van ergens in de jaren 1600. De zusters Franciscanessen zijn degenen die het introduceerden. Zij zaten in een klooster in Sittard en gaven de nonnevotten aan mensen die oude kleding e.d. naar hun brachten. Ze bakten in olie en om hun kleding te beschermen droegen ze een schort dat aan de achterkant mooi gestrikt werd. De ronding van hun derrière en de strik kwamen enigszins overeen met de vorm van het gebakje dat in de volksmond ‘nonnevot’ werd genoemd.
Seizoensgebak
Nonnevotten worden traditioneel gegeten met carnaval en oud & nieuw maar tegenwoordig zijn ze op veel plaatsen het hele jaar verkrijgbaar binnen Limburg.
Beste nonnevot
Normaliter bakten de broers van bakkerij de Lekkerbek jaarlijks voor het carnavalseizoen zo’n 10.000 tot 15.000 nonnevotten. Maar afgelopen jaar werd dit aantal ruim verdriedubbeld toen ze de prijs voor beste nonnevot van Nederland wonnen. Ook dit jaar doen ze mee aan de wedstrijd. De voorbereidingen zijn dan ook in volle gang. Overigens is de lekkernij ook bij hen het hele jaar verkrijgbaar.
Gouden tip
Een gouden tip van bakker Ruud: “Mensen denken dat ze het deeg niet te lang moeten kneden, maar niets is minder waar. Je kunt het deeg net zo lang kneden tot je er tevreden mee bent. En dat moet je doen ook.”
Proces
De nonnevotten worden na kneden, rollen, in de juiste vorm leggen en even rust (ieder exemplaar is anders omdat het allemaal handwerk is) in een paar minuten om en om gebakken in olie. “De kunst hierbij is om ze niet te vettig te maken. De olie moet niet worden opgenomen door het deeg”, Aldus Ruud. Vanuit het vet haal je ze door een mengsel van fijne kristalsuiker met evt. een vleugje kaneel en happen maar.
Ingrediënten
De ingrediënten van deze ‘kampioen’ hebben we de bakkers weten te ontfutselen, alleen de hoeveelheden wilden ze niet prijsgeven (logisch natuurlijk). Voor een nonnevot à la Lekkerbek heb je nodig:
- Amerikaanse Tarwebloem (=eiwitrijker en zorgt voor een ‘droger’ resultaat)
- Margarine
- Melk
- Basterdsuiker
- Fijne basterdsuiker
- Gist
- Vleugje citroen
- Water
Recept
Wellicht kun je je eigen recept samenstellen door bovenstaande te combineren met een basisrecept (hier staan de precieze stappen ook nog eens achter elkaar).
Veel bak en/of smulplezier!
Liefs,
Fleur & Ellis
Huisgemaakte tapas om te delen met vrienden
La Barraca is een tapas restaurant in de Rechtstraat (Wyck) Maastricht. Geniet samen van onze huisgemaakte mediterraanse tapas.
Vastelaovend delicatesse gespot: de Nonnevot!
Het is weer bijna ‘vastelaovend’ en dan denken wij meteen aan: ‘nonnevotten’! Voor de niet-Limburgers onder ons, we hebben het hier over een heerlijke, Limburgse lekkernij. Bakkerij de Lekkerbek bakte in 2018 en 2019 de lekkerste van Nederland, dus daar wilden we graag een kijkje in de keuken nemen.
Oorsprong nonnevot
Nonnevot is dialect voor kont (=vot) van een non. Dit is een metafoor voor de vorm van dit gebakje. De lekkernij komt oorspronkelijk uit Sittard en dateert van ergens in de jaren 1600. De zusters Franciscanessen zijn degenen die het introduceerden. Zij zaten in een klooster in Sittard en gaven de nonnevotten aan mensen die oude kleding e.d. naar hun brachten. Ze bakten in olie en om hun kleding te beschermen droegen ze een schort dat aan de achterkant mooi gestrikt werd. De ronding van hun derrière en de strik kwamen enigszins overeen met de vorm van het gebakje dat in de volksmond ‘nonnevot’ werd genoemd.
Seizoensgebak
Nonnevotten worden traditioneel gegeten met carnaval en oud & nieuw maar tegenwoordig zijn ze op veel plaatsen het hele jaar verkrijgbaar binnen Limburg.
Beste nonnevot
Normaliter bakten de broers van bakkerij de Lekkerbek jaarlijks voor het carnavalseizoen zo’n 10.000 tot 15.000 nonnevotten. Maar afgelopen jaar werd dit aantal ruim verdriedubbeld toen ze de prijs voor beste nonnevot van Nederland wonnen. Ook dit jaar doen ze mee aan de wedstrijd. De voorbereidingen zijn dan ook in volle gang. Overigens is de lekkernij ook bij hen het hele jaar verkrijgbaar.
Gouden tip
Een gouden tip van bakker Ruud: “Mensen denken dat ze het deeg niet te lang moeten kneden, maar niets is minder waar. Je kunt het deeg net zo lang kneden tot je er tevreden mee bent. En dat moet je doen ook.”
Proces
De nonnevotten worden na kneden, rollen, in de juiste vorm leggen en even rust (ieder exemplaar is anders omdat het allemaal handwerk is) in een paar minuten om en om gebakken in olie. “De kunst hierbij is om ze niet te vettig te maken. De olie moet niet worden opgenomen door het deeg”, Aldus Ruud. Vanuit het vet haal je ze door een mengsel van fijne kristalsuiker met evt. een vleugje kaneel en happen maar.
Ingrediënten
De ingrediënten van deze ‘kampioen’ hebben we de bakkers weten te ontfutselen, alleen de hoeveelheden wilden ze niet prijsgeven (logisch natuurlijk). Voor een nonnevot à la Lekkerbek heb je nodig:
- Amerikaanse Tarwebloem (=eiwitrijker en zorgt voor een ‘droger’ resultaat)
- Margarine
- Melk
- Basterdsuiker
- Fijne basterdsuiker
- Gist
- Vleugje citroen
- Water
Recept
Wellicht kun je je eigen recept samenstellen door bovenstaande te combineren met een basisrecept (hier staan de precieze stappen ook nog eens achter elkaar).
Veel bak en/of smulplezier!
Liefs,
Fleur & Ellis
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wil je als eerste weten waar we uithangen? Laat hier je mailadres achter.