Vastelaovend delicatesse gespot: de Nonnevot!

Eten & drinken
Door
Fleur
30/1/22
Vastelaovend delicatesse gespot: de Nonnevot!

Het is weer bijna ‘vastelaovend’ en dan denken wij meteen aan: ‘nonnevotten’! Voor de niet-Limburgers onder ons, we hebben het hier over een heerlijke, Limburgse lekkernij. Bakkerij de Lekkerbek bakte in 2018 en 2019 de lekkerste van Nederland, dus daar wilden we graag een kijkje in de keuken nemen.  

Oorsprong nonnevot

Nonnevot is dialect voor kont (=vot) van een non. Dit is een metafoor voor de vorm van dit gebakje. De lekkernij komt oorspronkelijk uit Sittard en dateert van ergens in de jaren 1600. De zusters Franciscanessen zijn degenen die het introduceerden. Zij zaten in een klooster in Sittard en gaven de nonnevotten aan mensen die oude kleding e.d. naar hun brachten. Ze bakten in olie en om hun kleding te beschermen droegen ze een schort dat aan de achterkant mooi gestrikt werd. De ronding van hun derrière en de strik kwamen enigszins overeen met de vorm van het gebakje dat in de volksmond ‘nonnevot’ werd genoemd.

Nonnevotten-afkoelen-rekken
Versgebakken nonnevotten

Seizoensgebak

Nonnevotten worden traditioneel gegeten met carnaval en oud & nieuw maar tegenwoordig zijn ze op veel plaatsen het hele jaar verkrijgbaar binnen Limburg.

Beste nonnevot

Normaliter bakten de broers van bakkerij de Lekkerbek jaarlijks voor het carnavalseizoen zo’n 10.000 tot 15.000 nonnevotten. Maar afgelopen jaar werd dit aantal ruim verdriedubbeld toen ze de prijs voor beste nonnevot van Nederland wonnen. Ook dit jaar doen ze mee aan de wedstrijd. De voorbereidingen zijn dan ook in volle gang. Overigens is de lekkernij ook bij hen het hele jaar verkrijgbaar.

Gouden tip

Een gouden tip van bakker Ruud: “Mensen denken dat ze het deeg niet te lang moeten kneden, maar niets is minder waar. Je kunt het deeg net zo lang kneden tot je er tevreden mee bent. En dat moet je doen ook.”

Nonnevotten-afkoelen-rekken
Klaar om gebakken te worden

Proces

De nonnevotten worden na kneden, rollen, in de juiste vorm leggen en even rust (ieder exemplaar is anders omdat het allemaal handwerk is) in een paar minuten om en om gebakken in olie. “De kunst hierbij is om ze niet te vettig te maken. De olie moet niet worden opgenomen door het deeg”, Aldus Ruud.  Vanuit het vet haal je ze door een mengsel van fijne kristalsuiker met evt. een vleugje kaneel en happen maar.

Nonnevotten-bakken-olie
Een paar minuten om en om bakken
Nonnevotten-gebakken-olie
Vers uit de olie

Ingrediënten

De ingrediënten van deze ‘kampioen’ hebben we de bakkers weten te ontfutselen, alleen de hoeveelheden wilden ze niet prijsgeven (logisch natuurlijk). Voor een nonnevot à la Lekkerbek heb je nodig:
- Amerikaanse Tarwebloem (=eiwitrijker en zorgt voor een ‘droger’ resultaat)
- Margarine
- Melk
- Basterdsuiker
- Fijne basterdsuiker
- Gist
- Vleugje citroen
- Water

Nonnevotten-etalage
Klaar om geproefd te worden

Recept

Wellicht kun je je eigen recept samenstellen door bovenstaande te combineren met een basisrecept (hier staan de precieze stappen ook nog eens achter elkaar).

Veel bak en/of smulplezier!

Liefs,
Fleur & Ellis

Deel dit bericht
Fleur

Huisgemaakte tapas om te delen met vrienden

La Barraca is een tapas restaurant in de Rechtstraat (Wyck) Maastricht. Geniet samen van onze huisgemaakte mediterraanse tapas.

Gesponsorde content

Vastelaovend delicatesse gespot: de Nonnevot!

Eten & drinken
Fleur
30/1/22

Het is weer bijna ‘vastelaovend’ en dan denken wij meteen aan: ‘nonnevotten’! Voor de niet-Limburgers onder ons, we hebben het hier over een heerlijke, Limburgse lekkernij. Bakkerij de Lekkerbek bakte in 2018 en 2019 de lekkerste van Nederland, dus daar wilden we graag een kijkje in de keuken nemen.  

Oorsprong nonnevot

Nonnevot is dialect voor kont (=vot) van een non. Dit is een metafoor voor de vorm van dit gebakje. De lekkernij komt oorspronkelijk uit Sittard en dateert van ergens in de jaren 1600. De zusters Franciscanessen zijn degenen die het introduceerden. Zij zaten in een klooster in Sittard en gaven de nonnevotten aan mensen die oude kleding e.d. naar hun brachten. Ze bakten in olie en om hun kleding te beschermen droegen ze een schort dat aan de achterkant mooi gestrikt werd. De ronding van hun derrière en de strik kwamen enigszins overeen met de vorm van het gebakje dat in de volksmond ‘nonnevot’ werd genoemd.

Nonnevotten-afkoelen-rekken
Versgebakken nonnevotten

Seizoensgebak

Nonnevotten worden traditioneel gegeten met carnaval en oud & nieuw maar tegenwoordig zijn ze op veel plaatsen het hele jaar verkrijgbaar binnen Limburg.

Beste nonnevot

Normaliter bakten de broers van bakkerij de Lekkerbek jaarlijks voor het carnavalseizoen zo’n 10.000 tot 15.000 nonnevotten. Maar afgelopen jaar werd dit aantal ruim verdriedubbeld toen ze de prijs voor beste nonnevot van Nederland wonnen. Ook dit jaar doen ze mee aan de wedstrijd. De voorbereidingen zijn dan ook in volle gang. Overigens is de lekkernij ook bij hen het hele jaar verkrijgbaar.

Gouden tip

Een gouden tip van bakker Ruud: “Mensen denken dat ze het deeg niet te lang moeten kneden, maar niets is minder waar. Je kunt het deeg net zo lang kneden tot je er tevreden mee bent. En dat moet je doen ook.”

Nonnevotten-afkoelen-rekken
Klaar om gebakken te worden

Proces

De nonnevotten worden na kneden, rollen, in de juiste vorm leggen en even rust (ieder exemplaar is anders omdat het allemaal handwerk is) in een paar minuten om en om gebakken in olie. “De kunst hierbij is om ze niet te vettig te maken. De olie moet niet worden opgenomen door het deeg”, Aldus Ruud.  Vanuit het vet haal je ze door een mengsel van fijne kristalsuiker met evt. een vleugje kaneel en happen maar.

Nonnevotten-bakken-olie
Een paar minuten om en om bakken
Nonnevotten-gebakken-olie
Vers uit de olie

Ingrediënten

De ingrediënten van deze ‘kampioen’ hebben we de bakkers weten te ontfutselen, alleen de hoeveelheden wilden ze niet prijsgeven (logisch natuurlijk). Voor een nonnevot à la Lekkerbek heb je nodig:
- Amerikaanse Tarwebloem (=eiwitrijker en zorgt voor een ‘droger’ resultaat)
- Margarine
- Melk
- Basterdsuiker
- Fijne basterdsuiker
- Gist
- Vleugje citroen
- Water

Nonnevotten-etalage
Klaar om geproefd te worden

Recept

Wellicht kun je je eigen recept samenstellen door bovenstaande te combineren met een basisrecept (hier staan de precieze stappen ook nog eens achter elkaar).

Veel bak en/of smulplezier!

Liefs,
Fleur & Ellis

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je als eerste weten waar we uithangen? Laat hier je mailadres achter.

Door je in te schrijven blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom liefs uit limburg. We gebruiken jouw e-mailadres enkel voor deze doeleinden.
Bedankt! Je bent ingeschreven...
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Door je in te schrijven blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom liefs uit limburg. We gebruiken jouw e-mailadres enkel voor deze doeleinden.
Bedankt! Je bent ingeschreven...
Oops! Something went wrong while submitting the form.
© 2024 Liefs uit Limburg. Alle rechten voorbehouden.
Website door Hive Collective