Type and press Enter.

Proosten op z’n Limburgs in het Elsmuseum

Els-museum-flessen

Dit uitje stond al een tijdje op mijn lijst; kneuterig, leerzaam en smakelijk in een: het Elsmuseum in Beek. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de Limburgse kruidenbitter: Els la Vera. Daar is meer over te ontdekken dan je misschien zou verwachten, ik neem je mee.

Ontvangst

Gelijk bij binnenkomst volgt een indrukwekkend, modern, aanzicht. De ingang brengt de bezoeker in proeflokaal Sint-Augustijn dat uitkijkt op een enorme glazen wand waarachter o.a. de brouwketels staan.

Mijn vriend en ik werden hartelijk ontvangen door een van de vrijwilligers. We namen onze tickets in ontvangst (tegen betaling van € 2,50 p.p.) en volgden onze ‘gids’. Normaal gezien zouden we eerst boven een algemene diapresentatie bekijken maar deze ruimte was bezet dus wij begonnen beneden.

Walhalla

De glazen wand werd opengeschoven en we betraden een ‘distillatie walhalla’. Hier bevonden zich zoals gezegd diverse ketels (ongeveer 4 keer zo hoog als dat ik ben), kruiden, meetstokken, dranktonnen en diverse overige attributen die men gebruikte bij het maken van Limburgse kruidenbitters.

Els-museum-stookketels
Oude stookketels
Els-museum-afvulmachine
Afvulmachine

Distilleerderij

We leerden al snel dat het museum gevestigd is in de voormalige distilleerderij ‘Jacques Hennekes’, welke in een schuur aan het herenhuis van de eerste brouwer (Hennekens) is gebouwd in 1828. 

Ingrediënten

De ingrediënten van de drank waren jarenlang geheim maar tegenwoordig zijn de gebruikte kruiden bekend, namelijk: steranijs en alsem. De precieze hoeveelheden worden uiteraard nog steeds niet prijsgegeven. De kruiden zijn zichtbaar én ‘snuffelbaar’ in het museum. Een leuke, tastbare toevoeging.

Els-museum-kruiden-ruiken-Fleur
Snuffelen aan de ingrediënten

Feitjes

Leuke feitjes zijn verder dat:

  • een ‘Aelske’ (zoals de borrel wordt genoemd in de Limburgse volksmond) 34% alcohol bevat en dus nog net als ‘likeur’ wordt bestempeld. 
  • ‘la Vera’ is toegevoegd aan de naam nadat er meerdere distillateurs met elkaar concurreerden. Hennekens kwam op het idee om ‘la Vera’, ook wel ‘de echte’ in het Latijn aan zijn productnaam toe te voegen.
  • de brouwerij uiteindelijk is opgekocht door Heineken. Het feit dat de distilleerderij ‘Hennekens’ heette, wat veel lijkt op Heineken én het feit dat deze brouwer het alleroudste certificaat bezat, maakte dat Heineken vastbesloten was om dit bedrijf over te nemen. En dat gebeurde dus ook eind jaren 90.
Els-museum-gedicht-Elske
Ode aan het ‘Elske’

Kruidenzolder

Na alle materialen bekeken en, ‘besnuffeld’ te hebben, vervolgden we onze weg naar boven. Hier was vroeger de kruidenzolder met diverse lagen gedroogde kruiden voor alle alcoholische versnaperingen die de distilleerderij produceerde. Tegenwoordig is hier een wisseltentoonstelling te zien en bovendien nog diverse flessen, reclamematerialen, foto’s etc. van Els la Vera en de brouwers. Hierna kregen wij de algemene, kneuterige diapresentatie te zien.

Els-museum-reclame-bord
Reclamebord
Els-museum-verschillende-flessen
Verschillende flessen door de jaren heen

Proeven maar

Toen deze afgelopen was restte ons nog één ding: proeven! We kregen allebei een glaasje Els én een glaasje perziklikeur aangeboden. Erg leuk, wel vrij heftig, als afsluiter van deze mini tour.

Bezoekje

Al met al is dit een hele leuke activiteit als je een middagje vrij bent. Je kunt het ook combineren met het Eye witness museum in Beek. En de sfeervolle locatie is bovendien te huren voor gelegenheden. Het is verder goed om te weten dat het museum in beheer is van vrijwilligers, die de deuren elke tweede zondag van de maand openen voor het algemene publiek. De precieze data en tijden zijn terug te vinden op de website.

Els-museum-ingang
Ingang museum

Proost!

Elsmuseum Beek 
Wolfeynde 4c 
6191 EB Beek 

Liefs,
Fleur