Type and press Enter.

Limburgse kruidentuin Puur Aroma

puur-aroma-limonadeplant-anijs

Het plekje dat ik onlangs bezocht, samen met Ellis overigens (zij was net zo nieuwsgierig als ik), ontdekte ik door een tip van mijn ouders. Het werd een heel leuk, leerzaam én lekker bezoek aan biologische kruidenkwekerij ‘Puur Aroma’. Gun jezelf een uitje naar deze heerlijke plek!

Puur Aroma

Het is niet zo gek dat wij als consumenten nog niet eerder van deze plek hadden gehoord. De kwekerij levert namelijk in eerste instantie aan horeca bedrijven. Alleen op zaterdag is het geopend voor particulieren. Aangekomen bij de locatie, aan een zijweg van de Rijksweg in Margraten, leek het op de zomerse zaterdag dat wij er waren erg rustig op de kruidenvelden.

We konden onze ogen echter al flink de kost geven, wat staan daar veel verschillende plantjes bij elkaar! Hier wilden we natuurlijk meer over weten. Een fiets aan de zijkant van een kas deed mij vermoeden dat er wel iemand aanwezig moest zijn. En inderdaad, daar aangekomen was er een meneer, kruidenkweker moet ik zeggen, die ons graag e.e.a. wilde vertellen over de kruiden.

Alle soorten kruiden – Puur Aroma
Wat & Wie

Op de velden staan naar verluid 80(!) verschillende soorten kruiden. Normaal gezien zouden deze allemaal op alfabetische volgorde staan. Aangezien het een erg hete zomer is en het vooral van belang is dat alle plantjes genoeg water krijgen was dat nu niet het geval. Omdat wij de smaakmakers nu niet zelf van elkaar konden onderscheiden, heeft de kweker ons een tourtje gegeven. Dat vonden wij helemaal niet erg! De horeca bedrijven die kruiden bij de kweker afnemen zijn niet de minste. Zo vertelde hij ons dat onder andere Hans van Wolde, de chefkok van Beluga, zijn smaakmakers hier vandaan haalt. Naast Beluga horen restaurant ‘Tout à fait’, restaurant ‘du Nord’ en ga zo maar door in het rijtje thuis. En hij liet ons ook zien én proeven waarom. De mooiste plantjes hebben hier de verrassendste smaken. 

Bijzondere kruiden

Zo liepen we langs de knalrode ‘appel bloesem’. Een plantje dat er op het eerste oog uitziet als een doorsnee bloemetje voor op de tafel. Het bleek een van de vele kruiden die de gerechten van de chefs naast wat extra smaak (in dit geval een fris zuurtje) ook een kleurrijke look konden meegeven.

Puur Aroma- appelbloesem
Appelbloesem

Even later vroeg ik de kweker wat de bijna lavendel achtige plant voor een kruid kon zijn. Zijn antwoord had ik nooit kunnen raden: ‘Dat is een limonadeplant’. Eigenlijk was ik bij de naam al verkocht maar ik wilde dit natuurlijk maar al te graag ook even proeven. Een anijs/ drop achtige smaak kwam naar boven toen ik een bloemetje in mijn mond stopte. Doe mij maar een veldje van deze voor in de tuin.

Verderop toffen we een plant met lila bloemetjes, deze zijn eetbaar en smaken naar ui en knoflook. Deze ‘Kaapse Knoflook’  is volgens de kweker een geliefd kruid onder de ondernemers. Een sprieterige plant bleek een dochter van het citroengras. Als je op de onderkant van de aanzet kauwt komt er een milde, frisse citrussmaak naar boven.

En dan waren er nog diverse planten die er op het eerste gezicht uitzagen als sierlijke bloemenstruikjes maar ‘stiekem’ vertegenwoordigen zij kruiden als dille en koriander. In een zeer mooi jasje mogen we wel zeggen. Wij snapten meteen dat dit je gerecht veel meer flair zou geven. 

PuurAroma-DIlle
Dille
Opbrengst

Na onze tour besloten wij ieder alvast een plantje te scoren. Ellis koos een bladpeterselie en ik ging voor een minibasilicum (op aanraden van mijn lyrische moeder). Maar wij zijn hier nog lang niet uitgekeken en gesnuffeld. We hebben nog heel wat moois overgeslagen, ik noem maar eens wat: het ‘colakruid’  en de ‘bananenmunt’ (?!). Het moge duidelijk zijn, wij komen zeker terug.  

Puur Aroma-Kruiden
Struinen langs de kruiden

Op zaterdag van 9.00 tot 16.00 geopend voor particulieren.

Puur Aroma
Pasveld 4
6269 NJ Margraten

Liefs,
Fleur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.