Type and press Enter.

Smullen zonder poespas in de Kantien van Tous

Kantien-Van-Tous-Aperitief

Deze tip kreeg Ellis al een hele tijd geleden. Nu was dan eindelijk het moment daar dat we deze ‘kantien’ gingen ontdekken. Ja, je leest het goed. Maar niet zomaar eentje, we hebben het over ‘de Kantien van Tous’. Dit leek ons absoluut geen vervelende plek om ‘de derde helft’ door te brengen, of eigenlijk gewoon een lekker vorkje te prikken. En we kregen gelijk.

Aan de markt

Als je de markt in Kerkrade op komt gelopen zie je diverse eetgelegenheden, maar ‘de kantien’ valt gelijk op. Van buiten vooral basic wit, grote ramen, industrieel maar gezellig kleurrijk van binnen..absoluut niet standaard.

Kantien-Van-Tous-Trap
Trap en logo

Het pand van binnen

Voor het pand ligt een groot terras, direct aan de markt dus. In de deuropening stond gastheer Richard ons al op te wachten. Toen wij er waren was het weer een beetje twijfelachtig dus kozen we voor een plekje binnen. Hij heette ons welkom en vertelde kort iets over de indeling van het restaurant. Beneden is de (vrij compacte) open keuken en staan een paar tafeltjes. Bovendien een rek met kleurrijke drankflessen dat tot boven in het gebouw doorloopt langs het trappenhuis.

Op de eerste verdieping bevinden zich de meeste tafeltjes, een bar en een knusse patio in de buitenlucht waar je evt. ook met een gezelschap kunt zitten. De tweede verdieping is ingericht voor diverse (privé) gelegenheden. Zo huurde prins carnaval van Kerkrade de verdieping af om met zijn Raad van 11 te dineren. Niet zo gek aangezien je er uitkijkt over de markt (tijdens carnaval het rijk van de prins) door het grote raam aan de straatkant. De Kantien van Tous is zoals gezegd kleurrijk vanbinnen met veel groentinten, motiefjes en kunstwerken, maar ook veel natuurlijke materialen. Het ademt een hippe maar toegankelijke sfeer.

Kantien-Van-Tous-Likeuren
Het rek met likeuren
Kantien-Van-Tous-detail-interieur
Leuk detail op de trap
Kantien-Van-Tous-interieur
Kleurrijke interieur

Het menu

We trapten af met een aperitief van het huis: cava met wisselende likeur (in ons geval kersen). Erg feestelijk om mee te starten. Uiteraard sloegen we het ambachtelijke brood met een drietal dips (asperge-ham-truffel, paprika-roomkaas en knoflook) niet af dat ons hierbij werd aangeboden. En toen was het tijd om de kaart open te slaan. We zagen al snel dat er veel keuze was tussen diverse gerechten. Richard legde uit dat we zowel voor een (wisselend) menu als à la carte konden kiezen. We gingen voor een 3 gangen diner van het menu.

Kantien-Van-Tous-Brood-Dips
Ambachtelijk broodje met dips
Kantien-Van-Tous-Menukaart
Menukaart

Voorgerechten

We verruilden ons aperitiefje voor de Yirram “VCS” uit Australië, een heerlijke witte wijn die als suggestie werd genoemd. Ellis koos bovendien voor een combi van kroket  – parmezaan en ibericovarken met remoulade en truffelmayonaise. Een leuke culinaire variatie op de authentieke kroket zoals we deze kennen. Smullen. Ik nam het 1-2tje van steak tartaar en bisquecino. Dit gerecht was mooi op smaak en bevatte bovendien mijn lievelingssoepje: kreeftenbouillon, heel schattig geserveerd in een espressokopje.

Kantien-Van-Tous-Voorgerecht-Kroketjes
Kroketjes
Kantien-Van-Tous-voorgerecht-tartaar-kreeftensoep
1-2tje

Hoofdgerechten

De voorgerechten hadden ons goed op stoom gebracht voor wat er nu komen ging. Ellis twijfelde tussen het zuurvlees en de steak met grove mosterdsaus uit Gulpen als hoofdschotel. Ze koos uiteindelijk toch voor de tweede optie. Ze kreeg een stevige portie geserveerd die menig vleesliefhebber zou doen watertanden. Ze was dus erg blij met haar keuze. Ik ging daarentegen voor vis: sliptongetjes in roomboter gebakken met diverse kruiden. Een all time favorite. We kregen allebei gebakken little gem sla (klinkt misschien gek maar was erg lekker) en krokante Franse frietjes als bijgerecht. Ellis dronk hier een Pikes Red Mullet bij, een rode wijn, eveneens uit Australië. Ik was chauffeur en schakelde dus over op (Made Blue) water.

Kantien-Van-Tous-Ellis-Hoofdgerecht
Ellis happy met haar steak
Kantien-Van-Tous-Slibtongetjes
Slibtongetjes

Dessert

Bij mij is er altijd nog wel ruimte voor een toet(je). Ik bestelde dan ook, na een korte pauze, het dessert van het menu: een soepje van rode vruchten met merengue, vanille-ijs en witte chocolade. Een heerlijke combinatie. Ellis hield het heel bescheiden bij een gembertheetje.

Kantien-Van-Tous-Vruchtensoepje
Soepje van rode vruchten
Kantien-Van-Tous-Toetje
Smullen van het toetje

Nakletsen

Na afloop van ons diner neusden we nog even rond in het restaurant, kletsten met Richard én ontmoetten, chefkok en eigenaar, Toussaint himself. Erg leuk om het gezicht achter de kantien even te spreken. De liefde voor koken en lekker eten zat er bij hem al vroeg in. Zijn vader was namelijk slager en nam zijn gezin graag mee om op fijne plekken te gaan eten.

We hadden een sfeervolle avond met zalige gerechten en komen hier graag nog eens terug.

Wat jij?

Liefs,
Fleur

De Kantien van Tous
Markt 53
6461 ED Kerkrade