Type and press Enter.

Streetart spotten in Heerlen

Streetart-Heerlen-Spoorsingel-Vogel-Schaduw

Na mijn verrassende stadswandeling door Sittard, leek het me leuk om het centrum van een andere Limburgse stad te gaan verkennen. Maar deze keer met een ander doel, namelijk kunstwerken spotten. En dan kan het beste in… Heerlen! Deze stad is rijkelijk versierd met streetart, ook wel: murals (muurschilderingen/grafitti). Na wat research ging ik op ontdekking. 

De kunstenaars

Ik kom af en toe in de regio Heerlen en het was me al vaker opgevallen dat er op de meest onverwachte plaatsen prachtige schilderingen opduiken. Hier wilde ik meer van weten. Het blijkt dat verschillende Europese kunstenaars zich verenigd hebben onder leiding van het bedrijfje ‘Street Art Cities’ om deze stad op te fleuren. In 2013 zijn de eerste kunstwerken gemaakt. De jaren erna volgden er steeds meer, piepkleine en inmens grote, muurschilderingen. 

streetart-1
Duidelijke boodschap van één van de kunstenaars
Route

Ik heb voor mezelf een route in en om het centrum uitgestippeld via de plattegrond op de website van Street Art Cities. Hier vind je alle (actieve) kunstwerken met kunstenaar incl. ‘background story’. Zo zijn sommige kunstwerken gelinkt aan (de geschiedenis van) Heerlen en anderen vertellen hun eigen verhaal. Heel leuk om bij de hand te hebben. Er bestaat ook een speciale app en gids van de murals en er worden elke zondag rondleidingen gegeven op inschrijving. Maar op eigen houtje met de informatie bij de hand is het dus net zo leuk. Ook met kids lijkt me dit een kleurige ontdekkingstocht. Zo zie je een stad eens van een hele andere kant.  

Streetart-Heerlen-Honigmannstraat-Vogelkooi
Kleurrijk kunstwerk met vogelkooi in het winkelcentrum van Heerlen
Streetart-Heerlen-Stationstraat-Ramen-mannen-restaurant-zwart-wit
Grappig kunstwerk op gebouw zonder ramen
Streetart-Heerlen-Schakelweg-Vos
Mural van gedetailleerde Vos bewonderen
streetart-2
Kleurrijke 3D bewakingscamera
Streetart-Heerlen-Spoorsingel-Miniatuur-Kunst
Miniatuur kunstwerk voor de oplettende voorbijganger

Heerlen is overigens niet de enige stad die versierd is door murals. Door heel Europa zijn de kunstenaars actief. Binnen Limburg zijn o.a. ook Valkenburg, Sittard & Roermond verrijkt met kleurrijke schilderingen.

Dus, waar wacht je nog op? Ga op pad en kijk je ogen uit. 

Veel plezier. 

Liefs, 

Fleur 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

One comment

  1. […] struinden we al door deze stad om haar unieke muurschilderingen te bekijken: Heerlen. Deze stad heeft iets. Iets rauws, eigenaardigs. Er wordt veel ontwikkeld en […]