Type and press Enter.

Struinen over de Maastrichtse markt: mijn route

markt-maastricht

Tot voor kort had ik op vrijdag altijd de hele dag vrij en wat vond ik het dan heerlijk om gedachteloos over de markt in Maastricht te slenteren. Iedereen is er altijd lekker in de weer met groente, vlees, kaas, brood en stoffen. Met het zonnetje op je bol inkopen doen. Wat wil een mens nog meer? Er is altijd leven op de markt. Mensen met karretjes, enorm veel zakken en schreeuwende marktlui. Hieronder vertel ik hoe ik de markt bezoek en wat ik allemaal doe voordat ik de markt opga. Daarnaast geef ik je wat tips.

Naar de markt

Voordat ik de fiets neem naar de markt, maak ik eerst een boodschappenlijstje. Niet alleen voor de markt, maar ook voor de supermarkt. Ik bedenk welke gerechten ik ga maken en welke ingrediënten daar allemaal voor nodig zijn. Vervolgens maak ik een selectie aan producten die op de markt verkrijgbaar zijn. Ook laat ik nog wat ruimte voor eventuele spontane aankopen. De markt heeft namelijk een enorm aanbod aan seizoensgebonden producten en ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Witte paprika’s, romanesco, verse vijgen en ga zo maar door.

markt-maastricht-witte-paprika
Witte paprika’s

Op de vrijdagmarkt in Maastricht – in 2014 uitgeroepen tot de beste markt van Nederland – ben je altijd geneigd om te veel te kopen, vandaar het boodschappenlijstje, maar zorg ook voor een grote stevige tas of trolley. Ik ga dus op de fiets en gebruik een tas die precies in mijn fietstas past. En dan nog is het altijd een mega uitdaging om alles fatsoenlijk, zonder ergernis, thuis te krijgen. Maar je moet er iets voor over hebben.

Natuurlijk kun je ook gewoon met de auto gaan. De Mosae Forum-garage (onder het Stadhuis op de Markt) is de dichtstbij gelegen parkeergarage. Je hoeft hierdoor niet enorm lang te lopen met je aankopen. Hoe fijn is dat?

Mijn favoriete plekjes

Mijn favoriete marktkramen voor groente en fruit zijn die van de Bananenboxer. Deze marktkraam is tegenwoordig wat anders ingericht. Het is eigenlijk meer een openbare supermarkt. Je mag zelf een mandje nemen, om vervolgens al je producten zelf te pakken. Afrekenen kan bij een van de vier kassa’s.

markt-maastricht-bananenboxer
Lekkere verse tomaten

El paco is mijn favoriet voor lekkere Spaanse ham (100gr voor € 2!). Deze zaak heeft ook een winkeltje op de Kesselskade. Hun hammen en zelf gemarineerde olijven moet je echt gaan proeven; je waant je Spanje. Kaas koop ik het liefst bij Kaasspecialist Mitchel Sauer. Proeven behoort tot de mogelijkheden en daar maak ik dan ook altijd plezierig gebruik van. Meestal koop ik een stukje geitenkaas en een stukje belegen 40+ kaas. In het weekend gaan die volledig op. Genieten.

Dinertje

Als er een etentje met vrienden of familie op het programma staat, doe ik uitgebreider boodschappen op de markt. Vooral voor een stukje vis is de markt perfect. De keuze is er reuze. Vaak hebben ze van een bepaalde vis, verschillende soorten. Daarnaast is het mogelijk een hele vis te kopen. Fijn als je het geen probleem vindt om zelf te fileren. De prijs is trouwens ook erg aangenaam. Waar je voor een stukje vis in de winkel soms wel € 8 betaalt, kost zo’n zelfde stukje op de markt vaak niet meer dan de helft van dat bedrag.

Nog een tip: sluit je marktbezoek af bij een cafeetje dichtbij de markt. Café Local is een van mijn favoriete plekjes. Ze serveren er heerlijke Maastrichtse koffie. Gezeten aan een tafeltje aan het raam kijk je uit op de drukbezochte markt. Fietsers, bussen en bezoekers van de markt komen voorbij. Hier valt hier altijd iets te zien. Mocht je wat langer blijven hangen: de wijn is hier ook prima. Bedenk in dat geval wel goed of je niet toevallig aankopen hebt gedaan die níet tegen grote temperatuurverschillen kunnen.

Liefs,
Ellis

Foto’s: Tedje van Gils

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

One comment

  1. […] van een goed glaasje wijn uiteraard. Benieuwd naar mijn route over de plaatselijke markt? Lees hier mijn blog. Hoelang duurt het nog voordat het vrijdag […]