Type and press Enter.

Verrassing van onze bekendste wijngaard: De Apostelhoeve

apostelhoeve-bovino-ellis-1

Als echte Limburger ben ik na het bezoeken van dit wijndomein een tikkeltje trotser geworden op mijn afkomst. Dat klinkt zwaar en dat is het misschien ook, maar er is niks aan gelogen. Onlangs werden we uitgenodigd door de online wijnwinkel Bovino om aanwezig te zijn bij een presentatie op de Apostelhoeve, de bekendste wijngaard van Nederland en bij mij bekend als dat mooie plekje op die ene berg. Ik was er nog nooit geweest en als wijnliefhebber zei ik dan ook volmondig ‘ja’ op dit aanbod. Het werd voor mij veel meer dan alleen een presentatie. Ik leerde meer over deze plek, wijn maken, wijn proeven en wijn spijs combinatie. Ik geef je een tipje van de sluier.

apostelhoeve-bovino-hoeve
Hoog op de Louwberg
apostelhoeve-bovino-ingang
De entree van de Apostelhoeve

De Apostelhoeve

We worden met een groepje genodigden ontvangen in de proefkamer van de Apostelhoeve. Ik ben met de fiets (poeh ja, die berg heb ik moeten lopen) en de rest is met de shuttle gekomen. Het is nog best vroeg, maar deze dag moet afgetrapt worden met een glaasje bubbels. Het is sowieso een feest om hier te zijn, dus daar proost ik maar al te graag op. We starten met de Riesling, van het huis natuurlijk. We maken kort kennis voordat Robin Hulst (derde generatie en 23 jaar) ons naar buiten neemt. Hij vertelt over het ontstaan van de Apostelhoeve in 1970, want dat is het jaar dat zijn opa Hugo brutaal genoeg besloot om een aantal wijnstruiken te plaatsen op het weiland waar daarvoor alleen nog fruit en groenten groeiden. In 1973 kan zijn opa voor het eerst oogsten en dat is het begin van dit succes waar de familie met heel veel liefde iedere dag heel hard voor werkt.

Ze verbouwen vandaag de dag trouwens wel nog kersen en aardappelen ;).

apostelhoeve-bovino-bubbels
De bubbels
apostelhoeve-bovino-autos
De shuttle
apostelhoeve-bovino-uitleg-robin
Robin Hulst

Vandaag de dag

Opa Hulst begon met 400 planten. Dat zijn er nu veel meer. Om precies te zijn 11.500 hectare en op dit moment is de familie in onderhandeling met de buren om nog een stukje land erbij te krijgen. De oogst levert ongeveer 100.000 flessen per jaar op en die worden verspreid over heel de wereld. Hoe cool is dat. Deze Limburgse wijn wordt in de buurt geschonken maar ook in kwaliteitsrestaurants over de grens, in Barcelona en Phuket bijvoorbeeld. De oudste planten die er staan zijn dus 49 jaar oud en hebben wortels van ongeveer 20m diep. Die hebben dan ook weinig last van de droogte omdat de wortels stevig genoeg zijn om vocht uit de mergelgrond te halen. De nieuwere planten krijgen water via het nieuw aangelegde irrigatiesysteem.

apostelhoeve-bovino-oudste-boom
De oudste struiken
apostelhoeve-bovino-nieuwe-rij
Nieuwe rijen worden bijgeplaatst
apostelhoeve-bovino-eerste-oogst
Robin en Opa Hugo met zijn eerste oogst

Productieproces

Het mag duidelijk zijn dat de Apostelhoeve de afgelopen jaren flink gegroeid is. Robin legt uit dat het weer een enorm groot effect heeft op de oogst en dat daarom de familie constant bijstuurt. Daarin is het productieproces ook heel erg belangrijk. Waar ze eerst met 28 personen 9 uur per dag bezig waren met persen, is dit nu 1,5u per dag. En dat komt allemaal door de nieuwe pers die trouwens wel telkens grondig schoon gemaakt moet worden (wat ongeveer 6 uur duurt). Wat ook bijdraagt is de tank die de berg met gemak kan trotseren en de mega traktor die de druiven voorzichtig van de planten schut zodat plukken overbodig wordt.

apostelhoeve-bovino-pers
Pers
apostelhoeve-bovino-grijper
De tank
apostelhoeve-bovino-plukken
Traktor

Proeven

We nemen ook nog een kijkje in de kelder waar het echte verwerkingsproces plaatsvindt en daarna mag er geproefd worden. Wat een feest. We proeven verschillende wijnen zoals de Auxerrois, Müller Thurgau, Riesling, Pinot Gris en de Late Harvest. Die laatste was niet gepland maar is ontstaan door de warme zomer in 2018. Een wijn die in kleinere flesjes is verpakt en perfect past bij een dessert. Als verrassing mogen we als echte eerste de nieuwe oogst van de Pinot Gris Barriques proeven, ik voel me vereerd. Bijzonder om mee te maken.

Tijdens het proeven merk ik wel dat ik met echte profs onderweg ben. Waar ik heerlijk mijn wijnglas leeg drink, zit de rest een tijdje met de wijn in hun mond om het uiteindelijk uit te spugen. Zo hoort het natuurlijk ook, maar wat mij betreft zonde. Ik ken de wijn van de Apostelhoeve natuurlijk wel, maar om ze zo achter elkaar te ervaren is wel anders. Mijn favoriet? Absoluut de Riesling. Echt heel erg lekker.

apostelhoeve-bovino-vaten
De wijnvaten
apostelhoeve-bovino-proeven-2
Nieuwe oogst proeven
apostelhoeve-bovino-late-harvest
Late Harvest

Asperges

We sluiten de dag af bij Café Sjiek, mij niet onbekend. Hier kom ik graag. Een heerlijk, toch wel echt typisch Maastrichts eetcafé. Je moet er gewoon geweest zijn als je Maastricht bezoekt. Wij krijgen hier een lunch die in het teken staat van asperges. Het lijkt mijn favoriete dag te worden zo. We starten met een aspergekroket en als hoofdgerecht kies ik de asperges met brokkelkaas. Hier drinken we de Cuvée 12 van de Apostelhoeve bij. Na een kijkje te hebben genomen in de wijnkelder van Café Sjiek is de dag helaas ten einde.

Sjiek-bovino-aspergekroket
De asperge kroket
Sjiek-bovino-asperges
Asperges met brokkelkaas
Sjiek-bovino-wijnkelder
De wijnkelder

De Apostelhoeve organiseert rondleidingen en proeverijen. Enthousiast geworden? Neem dan eens contact met hun op.

Liefs,
Ellis