Type and press Enter.

Wat je wilt weten over ‘het witte goud’

Fleur-Ellis-asperges-3

Sprint naar de winkel want het is weer aspergetijd! Ieder jaar sta ik weer vooraan, want ik ben fan en maak dan ook iedere week asperges. Deze periode moet je namelijk flink uitbuiten, ze zijn er slechts een aantal weken (van half april tot juni). Asperges zijn gelukkig op veel manieren te bereiden en ook nog eens supergezond. Maar dat wist je waarschijnlijk wel. Ik ga je vandaag alles vertellen wat je misschien nog niet wist over ‘het witte goud’.

Witte goud

Iedereen weet wel wat we bedoelen met ‘het witte goud’, maar waar komt het eigenlijk vandaan? Het produceren van asperges vergt een hoop tijd, toewijding en passie van de boer. Het is de enige groente die niet groeit in kassen en ook alleen in het aspergeseizoen groeit en gestoken wordt. Het is een duur proces en dat merk je ook aan de prijs van dit witte goud. Vandaar dus ook de naam.

Vitaminebommetje

Asperges bevatten ontzettend veel vitamines en dan met name veel vitamine K en E. Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Vitamine E is een antioxidant die vet weet op te lossen. Ook spelen deze vitaminen een rol bij de aanmaak van bloedcellen en houden ze o.a. spierweefsels in stand.

Afkomst

We claimen weliswaar dat ‘het witte goud’ van ons Limburgers is, maar niets is minder waar, het is 5000 jaar geleden voor het eerst ontdekt in de buurt van Irak en Iran. Limburg heeft de beste grond voor het verbouwen van asperges. Daarentegen is het grootste productieland van asperges China met 57.000 hectare land aan asperges, op de tweede plaats staat Peru en op de derde plaats Duitsland.

Vers

De lekkerste asperges zijn vers. Daarom koop ik ze ook het liefst direct bij de boer. Maar goed, in de supermarkt is soms wel wat handiger. Maar hoe weet je nu of de asperges echt vers zijn? Een echte verse asperge heeft een glanzende stengel en wanneer je de asperges zacht tegen elkaar aan wrijft maken ze een piepend geluid. De onderzijde mag niet uitgedroogd zijn, dit kun je checken door voorzichtig op de onderkant met je nagel te drukken.

Groene asperges

Een aspergeplant is een meerjarige plant en kan zo’n 8 tot 10 jaar op hetzelfde veld worden geteeld. De plant ziet eruit als een struik met harde stengels. Deze sterft af in de herfst. De ondergrondse delen blijven leven en vormen de stengels voor de lente. Ze worden ondergronds gestoken, de witte variant althans. Als de asperges doorgroeien en dus boven de grond uitkomen verkleuren ze en worden ze groen.

witte-goud-weetjes-asperges
Groene asperges

Urine

Niet iedereen heeft er last van: de typische asperge-urine lucht. Jij wel? Geen zorgen. De geur ontstaat bij de opname in het lichaam van zwavelachtige stoffen genaamd mercaptanen, die in de asperge voorkomen. Dezelfde stof kun je ook vinden in rotte eieren, uien en knoflook. Er is al veel onderzoek naar gedaan, maar ze weten niet zeker hoe het ontstaat, schadelijk is het in ieder geval niet.

Schillen

Witte asperges niet goed schillen levert een hoop frustraties op tijdens het eten. Daarom is het belangrijk dat je dit secuur doet. Let op dat de asperges niet breken, leg ze daarom altijd op hun zij. Snijd ongeveer 1,5 cm van de onderkant af en neem een dunschiller. Ik ga minimaal 2x rond, soms zelfs 3x rond. Zorg dat de matte schil van de asperge volledig verwijderd is. Je kunt van het afval trouwens heerlijke aspergesoep maken.

En nu genieten! Nog geen recept? Klik dan hier 🙂

Liefs,
Ellis