Een knus uitje naar de IJsvogel in Arcen
De zonnige zomerdagen zijn nu helaas echt voorbij, tijd om knusheid op te zoeken. Op een herfstachtige zondag besloten we een kijkje te gaan nemen in Arcen bij Graanbranderij de IJsvogel. We namen deel aan de rondleiding, leerden over de molen én alle alcoholische versnaperingen die ze er maken.
Warm welkom
We kwamen aan bij een mooi oud pand met een werkend waterrad aan de voorkant. De ingang was achterom waar een gezellig terras lag met speeltuin. Aangezien het regenachtig was liepen we door naar binnen. Daar troffen we een knusse horecagelegenheid met een bar waarachter tientallen verschillende flessen met drank te zien waren, allemaal ‘homemade’. Achter de balie troffen we gastvrouw Lonneke. Ze heette ons welkom en stelde ons voor aan gids Co. Co ging onze groep (bestaande uit een zeer divers gezelschap) voor door het pand.
De molen
Onze eerste stop was bij de molen. Deze is gebouwd in 1677 wist Co, het is een watermolen met een onder-en bovenrad en werd in eerste instantie gebruikt voor het malen van graan. Tijdens de oorlog (1945) en begin jaren 80 liep deze dusdanige schade op, dat de gemeente de molen wilde laten afbreken. De inwoners van Arcen waren het hier echter helemaal niet mee eens en gingen in protest. Ze kregen gelijk waardoor de molen eind jaren 80 opnieuw werd opgebouwd. Toen was het nog zaak om een molenaar te vinden, deze zoektocht was helaas geen succes waardoor de molen werd verhuurd.
Zakkenvullerij
Een verdieping hoger werd het graan daadwerkelijk tussen grote ronde stenen met scherpels (soort van ribbels) gemalen. Deze staan in verbinding met de zakkenvullerij op de begane grond. Hier werden letterlijk zakken gevuld met het meel dat van bovenaf werd aangevoerd.
Klanten
Bakkers waren aanvankelijk de grootste afnemers van de branderij. Maar ook diverse brouwers uit de omgeving kwamen regelmatig langs om hun grondstoffen te verkrijgen. Voordat zij echter naar de molen mochten, moesten ze dit vroeger eerst aan de Baron vragen, aangezien hij de baas was over alle nederzettingen het dorp. Meestal ging hij akkoord in ruil voor een bepaalde hoeveelheid van het bier dat werd gebrouwen.
Stokerij
Na een bezoekje aan de graanzolder, waar alle graan vroeger werd bewaard, staken we over naar de stokerij. Hier werd het écht interessant. Voor ons zagen we een lange tafel met allemaal glazen flesjes met vloeistoffen. Bovendien stonden er verschillende stookketels en gedroogde specerijen om ons heen. Co vertelde wat er allemaal komt kijken bij het stoken van verschillende dranken. Vervolgens daagde hij ons uit om een blinde geurtest te doen met de extracten die voor ons stonden. Dit bleek een stuk moeilijker dan gedacht, maar heel leuk om te proberen.
Stoken & proeven
Hierna liepen we met een trapje naar een verdieping lager waar de grote stookketel staat met alle benodigde onderdelen om verschillende alcoholische versnaperingen te bereiden. 'De IJsvogel' heeft een enorm assortiment aan dranken die zij stoken. Van korenwijn tot gin tot zelfs whiskey en diverse likeuren. De drank die gelijk mijn aandacht trok was het 'aldewieversap'. Dit dronken vrouwen met carnaval als ze een dagje zonder de mannen op stap gingen, volgens Co. Die moest geproefd worden!
Proefbankje
Aan het einde van de rondleiding kreeg iedereen een proefbankje waarmee je 3 verschillende dranken kon proeven in 'de Schenkerij' (het café in de watermolen). Ik ging voor het aldewieversap, gin en limoncello. Van deze laatste hebben we zelfs een flesje mee naar huis genomen. Co had nog veel meer te vertellen over de molen en het stoken van de verschillende dranken, maar dat mogen jullie zelf gaan ontdekken.
Schans 20a
5944 AG Arcen
Liefs,Fleur
Een knus uitje naar de IJsvogel in Arcen
De zonnige zomerdagen zijn nu helaas echt voorbij, tijd om knusheid op te zoeken. Op een herfstachtige zondag besloten we een kijkje te gaan nemen in Arcen bij Graanbranderij de IJsvogel. We namen deel aan de rondleiding, leerden over de molen én alle alcoholische versnaperingen die ze er maken.
Warm welkom
We kwamen aan bij een mooi oud pand met een werkend waterrad aan de voorkant. De ingang was achterom waar een gezellig terras lag met speeltuin. Aangezien het regenachtig was liepen we door naar binnen. Daar troffen we een knusse horecagelegenheid met een bar waarachter tientallen verschillende flessen met drank te zien waren, allemaal ‘homemade’. Achter de balie troffen we gastvrouw Lonneke. Ze heette ons welkom en stelde ons voor aan gids Co. Co ging onze groep (bestaande uit een zeer divers gezelschap) voor door het pand.
De molen
Onze eerste stop was bij de molen. Deze is gebouwd in 1677 wist Co, het is een watermolen met een onder-en bovenrad en werd in eerste instantie gebruikt voor het malen van graan. Tijdens de oorlog (1945) en begin jaren 80 liep deze dusdanige schade op, dat de gemeente de molen wilde laten afbreken. De inwoners van Arcen waren het hier echter helemaal niet mee eens en gingen in protest. Ze kregen gelijk waardoor de molen eind jaren 80 opnieuw werd opgebouwd. Toen was het nog zaak om een molenaar te vinden, deze zoektocht was helaas geen succes waardoor de molen werd verhuurd.
Zakkenvullerij
Een verdieping hoger werd het graan daadwerkelijk tussen grote ronde stenen met scherpels (soort van ribbels) gemalen. Deze staan in verbinding met de zakkenvullerij op de begane grond. Hier werden letterlijk zakken gevuld met het meel dat van bovenaf werd aangevoerd.
Klanten
Bakkers waren aanvankelijk de grootste afnemers van de branderij. Maar ook diverse brouwers uit de omgeving kwamen regelmatig langs om hun grondstoffen te verkrijgen. Voordat zij echter naar de molen mochten, moesten ze dit vroeger eerst aan de Baron vragen, aangezien hij de baas was over alle nederzettingen het dorp. Meestal ging hij akkoord in ruil voor een bepaalde hoeveelheid van het bier dat werd gebrouwen.
Stokerij
Na een bezoekje aan de graanzolder, waar alle graan vroeger werd bewaard, staken we over naar de stokerij. Hier werd het écht interessant. Voor ons zagen we een lange tafel met allemaal glazen flesjes met vloeistoffen. Bovendien stonden er verschillende stookketels en gedroogde specerijen om ons heen. Co vertelde wat er allemaal komt kijken bij het stoken van verschillende dranken. Vervolgens daagde hij ons uit om een blinde geurtest te doen met de extracten die voor ons stonden. Dit bleek een stuk moeilijker dan gedacht, maar heel leuk om te proberen.
Stoken & proeven
Hierna liepen we met een trapje naar een verdieping lager waar de grote stookketel staat met alle benodigde onderdelen om verschillende alcoholische versnaperingen te bereiden. 'De IJsvogel' heeft een enorm assortiment aan dranken die zij stoken. Van korenwijn tot gin tot zelfs whiskey en diverse likeuren. De drank die gelijk mijn aandacht trok was het 'aldewieversap'. Dit dronken vrouwen met carnaval als ze een dagje zonder de mannen op stap gingen, volgens Co. Die moest geproefd worden!
Proefbankje
Aan het einde van de rondleiding kreeg iedereen een proefbankje waarmee je 3 verschillende dranken kon proeven in 'de Schenkerij' (het café in de watermolen). Ik ging voor het aldewieversap, gin en limoncello. Van deze laatste hebben we zelfs een flesje mee naar huis genomen. Co had nog veel meer te vertellen over de molen en het stoken van de verschillende dranken, maar dat mogen jullie zelf gaan ontdekken.
Schans 20a
5944 AG Arcen
Liefs,Fleur
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wil je als eerste weten waar we uithangen? Laat hier je mailadres achter.