Blogs
Proosten op z'n Limburgs in het Elsmuseum
Dit uitje stond al een tijdje op mijn lijst; kneuterig, leerzaam en smakelijk in een: het Elsmuseum in Beek. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de Limburgse kruidenbitter: Els la Vera. Daar is meer over te ontdekken dan je misschien zou verwachten, ik neem je mee.
Ontvangst
Gelijk bij binnenkomst volgt een indrukwekkend, modern, aanzicht. De ingang brengt de bezoeker in proeflokaal Sint-Augustijn dat uitkijkt op een enorme glazen wand waarachter o.a. de brouwketels staan.
Mijn vriend en ik werden hartelijk ontvangen door een van de vrijwilligers. We namen onze tickets in ontvangst (tegen betaling van € 2,50 p.p.) en volgden onze ‘gids’. Normaal gezien zouden we eerst boven een algemene diapresentatie bekijken maar deze ruimte was bezet dus wij begonnen beneden.
Walhalla
De glazen wand werd opengeschoven en we betraden een ‘distillatie walhalla’. Hier bevonden zich zoals gezegd diverse ketels (ongeveer 4 keer zo hoog als dat ik ben), kruiden, meetstokken, dranktonnen en diverse overige attributen die men gebruikte bij het maken van Limburgse kruidenbitters.
Distilleerderij
We leerden al snel dat het museum gevestigd is in de voormalige distilleerderij ‘Jacques Hennekes’, welke in een schuur aan het herenhuis van de eerste brouwer (Hennekens) is gebouwd in 1828.
Ingrediënten
De ingrediënten van de drank waren jarenlang geheim maar tegenwoordig zijn de gebruikte kruiden bekend, namelijk: steranijs en alsem. De precieze hoeveelheden worden uiteraard nog steeds niet prijsgegeven. De kruiden zijn zichtbaar én ‘snuffelbaar’ in het museum. Een leuke, tastbare toevoeging.
Feitjes
Leuke feitjes zijn verder dat:
- een ‘Aelske’ (zoals de borrel wordt genoemd in de Limburgse volksmond) 34% alcohol bevat en dus nog net als ‘likeur’ wordt bestempeld.
- ‘la Vera’ is toegevoegd aan de naam nadat er meerdere distillateurs met elkaar concurreerden. Hennekens kwam op het idee om ‘la Vera’, ook wel ‘de echte’ in het Latijn aan zijn productnaam toe te voegen.
- de brouwerij uiteindelijk is opgekocht door Heineken. Het feit dat de distilleerderij ‘Hennekens’ heette, wat veel lijkt op Heineken én het feit dat deze brouwer het alleroudste certificaat bezat, maakte dat Heineken vastbesloten was om dit bedrijf over te nemen. En dat gebeurde dus ook eind jaren 90.
Kruidenzolder
Na alle materialen bekeken en, ‘besnuffeld’ te hebben, vervolgden we onze weg naar boven. Hier was vroeger de kruidenzolder met diverse lagen gedroogde kruiden voor alle alcoholische versnaperingen die de distilleerderij produceerde. Tegenwoordig is hier een wisseltentoonstelling te zien en bovendien nog diverse flessen, reclamematerialen, foto’s etc. van Els la Vera en de brouwers. Hierna kregen wij de algemene, kneuterige diapresentatie te zien.
Proeven maar
Toen deze afgelopen was restte ons nog één ding: proeven! We kregen allebei een glaasje Els én een glaasje perziklikeur aangeboden. Erg leuk, wel vrij heftig, als afsluiter van deze mini tour.
Bezoekje
Al met al is dit een hele leuke activiteit als je een middagje vrij bent. Je kunt het ook combineren met het Eye witness museum in Beek. En de sfeervolle locatie is bovendien te huren voor gelegenheden. Het is verder goed om te weten dat het museum in beheer is van vrijwilligers, die de deuren elke tweede zondag van de maand openen voor het algemene publiek. De precieze data en tijden zijn terug te vinden op de website.
Proost!
Elsmuseum Beek
Wolfeynde 4c
6191 EB Beek
Liefs,
Fleur
Verborgen op de Cauberg: Restaurant Pure
Samen met Fleur ging ik genieten bij Restaurant Pure, een verborgen plekje op de Cauberg in Valkenburg. Op die plek ben je altijd verzekerd van een prachtig uitzicht. Maar daarnaast mochten we veel meer mooie dingen ervaren. Omdat het zonde is dat veel mensen niet weten waar dit pareltje ligt, vertel ik er graag meer over.
Meer dan wellness
Restaurant Pure is het restaurant van Thermae 2000. Het ligt echter helemaal los van het wellness gedeelte, maar vast aan het hotel. De ingang van het restaurant ligt op 50m van de ingang van de sauna. Je komt er dus niemand tegen met een badjas. Het restaurant is trendy en botanisch ingericht. Netjes, maar niet ongemakkelijk. Het ligt in een ronding met een grote bank tegen de wand en comfortabele stoeltjes. Er ligt ook een mega terras bij, waar wij nu niet op kunnen vanwege het slechte weer, waarvan we ons kunnen voorstellen dat je hier in de zomer prachtig zit met uitzicht over Valkenburg.
Sit back and relax
We mogen zelf een tafeltje voor twee uitzoeken. Het wordt er een aan de grote wand met het prachtige behang. Wanneer wij het restaurant bezoeken zijn een paar tafeltjes bezet. Later op de avond wordt het drukker, reserveren is dus wel aan te raden. De gastheer vertelt ons dat veel hotelgasten van Thermae 2000 het restaurant bezoeken, wat verklaart dat we veel verschillende talen horen.
De gastheer legt ons de verschillende gangen van het menu uit en reikt ons de menukaart aan. Hij schenkt een glaasje bubbels van Louis Roederer in terwijl we op ons gemak kijken waar we zin in hebben.
Verrassende start
De menukaart is niet uitgebreid, maar heeft zeker voor ieder wat wils. Vis, vlees en mooie vegetarische gerechten. Daarnaast kun je kiezen voor een 3, 4 of 5 gangenmenu samengesteld door de chef. Fleur kiest vier gerechten van de kaart en ik ga voor het vier gangen menu (€ 41,50). We vragen de gastheer de begeleidende wijnen zelf te kiezen bij de gerechten die we krijgen.
Nadat de bubbels op zijn krijgen we twee glazen witte wijn. Het is een riesling met een frisse en fruitige smaak. Voordat we ons eerste gerecht krijgen worden we verrast met een amuse. Voor Fleur is dit de tonijn met langoustine saus en gember, ik krijg een stukje boeuf met een pittig pinda toefje en zure groenten. Voltreffers wat ons betreft en kunnen niet wachten op wat komen gaat.
Kunstwerkjes
De glazen wijn zijn leeg en de tweede witte wijn wordt ingestoken. Dit keer is het een Amerikaan. Het is de Chardonnay van MacMurray. Een volle wijn die 6 maanden hout heeft gehad met vanille smaken. Echt een topper.
Niet lang erna krijgen we de voorgerechten. Fleur eet een vega gerecht met avocado, cannelloni, tomaat en twee tortilla’s met tomaat en rode ui. Ik heb de verse tonijn met langoustinesaus, kuit en gember gekozen. Wat we voor ons krijgen zijn haast kleine kunstwerkjes. Prachtig opgemaakte borden met even heerlijke gerechten.
Van Limburgse bodem
Dit keer wordt er geen witte wijn in geschonken, maar een rode. We worden er beide blij van. Het is er namelijk een van Limburgse bodem en wel van het Fromberg huis. Ook deze wijn is hout gelagerd, maar drinkt gemakkelijker weg dan de witte die we hiervoor hadden. De wijn past perfect bij het tussengerecht dat we hebben: kwartel met polenta, aardpeer en dashi (een Japanse bouillon). Wederom heerlijk en gelukkig mocht er gekloven worden.
Complimenten aan de chef
Bij het uithalen van ons tussengerecht stelt de gastheer voor om even te wachten met het hoofdgerecht. Dat is inderdaad een goed idee omdat we al redelijk wat gegeten hebben. Fijn dat hij zo met ons meedenkt. Ondertussen zijn onze glazen leeg en schenkt hij de tweede rode wijn in. Het is een Cabernet Sauvignon van Amerikaanse bodem, de Louis Martini, die smaakt naar zwarte bessen. Heel erg lekker.
Onze hoofdgerechten komen na een tijdje. Fleur eet een runder picanha (lees staartstuk) met een fives spices saus. Daarbij ontzettend veel groenten. Ik eet de kalfsoester met rode wijn saus, een risottobal, witlof en nog meer groenten. Beide borden gaan volledig leeg en met de complimenten aan de chef terug richting keuken.
Feestje
Er staat nog één gerecht op het menu: het toetje. Fleur mag nog even in de menukaart kijken en ik krijg het dessert van het menu. De gastheer schenkt twee glaasjes dessertwijn in. Het is de Essence de Muscat, een heerlijke frisse, zoet-zure wijn die perfect past bij de nagerechten. Fleur kiest voor de sablé met kokos, ananas en malibu ijs. Ik krijg een dessert dat lijkt op een tompouce van komkommer en mango met witte chocolademouse, gember en pindagember koekjes. Beide gerechten zijn een feestje om te zien en een nog groter feest om te eten.
Nagenieten
Als afsluiter nemen we nog een koffie waar we wederom iets lekkers bij krijgen. We hebben echt genoeg en drinken rustig onze koffie en de overgebleven dessertwijn op. We concluderen dat dit echt een hele fijne ervaring was. Het restaurant heeft een fijne sfeer, hoogwaardige gerechten en kundig en vriendelijk personeel.
We hebben dan ook even getwijfeld of dit plekje niet gewoon geheim moest blijven..
Restaurant Pure - Thermae 2000
Cauberg 25-27
6301 BT Valkenburg aan de Geul
Liefs,
Ellis
Dit doen wij het liefs(t) in maart
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Natuurlijk delen we deze tips graag met jullie, doe er dus je voordeel mee. Van cocktails drinken tot lammetjes bezoeken. Maart roert zijn staart en daarom combineren we binnen- en buitenactiviteiten.
Dit mag je niet missen in maart:
Cocktail Night | Roermond
Heb je zin in een lekkere cocktail onder het genot van een lekker deuntje en heerlijke hapjes? Ga dan naar Mr. Sammi's Cocktail Night in Roermond. De bartenders verheugen zich op je komst en maken de mooiste creaties. Op 8 maart vindt dit event voor de vierde keer plaats. Entree is gratis en gezien het succes van de vorige edities is het aan te raden om op tijd aanwezig te zijn (het begint om 21u en duurt tot 02u). Meer informatie is hier te vinden. Wellicht kunnen we samen toasten!
Pop-up 'Tasty USA' | Venlo
Fan van de Amerikaanse keuken? Dan is dit zeker weten iets voor jou. Bij dit pop-up restaurant proef je niet alleen de populaire gerechten als de hotdogs en burgers, maar ook dingen waarvan je niet wist dat ze uit de Amerikaanse keuken komen. Laat je verrassen op 18 maart bij de-kookschool.nl (Beej Benders Baove) dat eenmalig wordt omgetoverd tot pop-up restaurant. Het menu kost € 24,50 p.p. Informatie en reserveren? Klik hier.
Lammetjesdagen | Maastricht
De lammetjes zijn geboren en klaar voor jouw bezoek! Ga op kraamvisite op 24 maart bij Hoeve Lichtenberg. Neem een kijkje in de stal bij de pas geboren lammetjes en kom van alles te weten over onze Mergelland schaapskudde. En er is nog veel meer te doen op het middenplein. Zo kun je het mega schapen memory spel doen, je laten schminken als een lammetje en bij de bakker in het bakhuis je eigen broodje maken. En natuurlijk trakteren ze op beschuit met muisjes. Aanmelden is verplicht en kan via deze link. Entree is € 2,50 p.p.
Jam Sessions | Vaals
Bij Café Fraîche in Vaals is op vrijdag 29 maart vanaf 20.00u de allereerste editie van Jam Sessions. Iedereen die een instrument bespeelt kan meedoen, hoe meer zielen hoe meer vreugde gaat deze avond zeker op. Jam Sessions is een gloednieuw open podium concept en deelname is gratis. Meer informatie is hier te vinden.
Cauberg Trail | Valkenburg
Dit jaar vindt voor de 7e keer de Cauberg Trail in Valkenburg plaats. Deze trail wordt ook wel 'De hel van het zuiden' genoemd. Niet voor slappelingen dus. Maar ben je op zoek naar wat uitdaging, ga dan zeker meedoen. De afstanden variëren tussen 9km, 18km en 30km en inschrijven is mogelijk tot 17 maart. Voor meer informatie, klik hier.
Maak er weer een mooie maand van!
Liefs,
Fleur & Ellis
Frisse neus halen bij de Geleenbeek
Natuurlijk kennen we allemaal de Maas die door Limburg haar weg vindt. Maar aan de oostelijke kant van Limburg stroomt de Geleenbeek. Misschien niet bij iedereen bekend en dat is jammer. Zoals de naam al doet vermoeden stroomt de beek o.a. ook door Geleen. Dat is mijn geboorteplaats en we kwamen er vroeger dan ook erg vaak. Eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat ik er nu al een hele tijd niet meer geweest ben. Het werd tijd om weer eens een kijkje te gaan nemen, want ze hebben flink gewerkt aan het gebied rondom de beek. Onderweg stopten we ook even bij Pater Karel en Jots.
De geschiedenis
Vroeger slingerde de beek door het landschap. Maar de mens heeft hier verandering in gebracht door er rechte, gekanaliseerde waterstromen te maken (zo ken ik de Geleenbeek ook, rechttoe rechtaan). Deze aanpak zorgde ervoor dat het water zo snel mogelijk afgevoerd werd uit de beekdalen. Later bleek dit niet de beste oplossing voor de natuur waardoor de Provincie Limburg is gaan investeren in de natuurlijke habitat van de beek. Dat moest ik zien.
Wandeling
Samen met mijn moeder maakte ik een wandeling langs de Geleenbeek. Wel zo toepasselijk, dat deden we vroeger ook. We liepen richting Munstergeleen/Sittard, langs de beek, richting Pater Karel (insteken bij de beekstraat - Geleen). Vanaf mijn ouderlijk huis (in Oud-Geleen) is het een wandeling van ongeveer 5 kilometer. Gelukkig scheen het zonnetje heerlijk en stond er een lekkere winterse bries. Echt genieten.
De paden zijn trouwens soms wat modderig, dat komt doordat de werkzaamheden pas zijn uitgevoerd. Het merendeel van de paden is goed begaanbaar. Er kan zelfs gefietst worden.
Kaarsje branden
Wanneer je over het bruggetje bent gegaan kom je vanzelf de bordjes richting het kapelletje van Pater Karel tegen. De man die bekend kwam te staan door zijn helende handen. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen deze kapel voor de rust en branden er een kaarsje. Nog nooit was ik hier geweest, dus moesten we natuurlijk even spieken en ook zelf een kaarsje branden. Ook al ben ik niet gelovig, voelde het toch goed om even binnen te zijn geweest. Het is een plek voor iedereen.
Tijd voor thee
Na wat innerlijke rust te hebben gevonden lopen we richting Jots voor een kopje thee. De weg wijst zich wederom vanzelf. Wanneer je de kapel uit komt gelopen staat het direct aangegeven. Jots is een lunchzaak, maar wij drinken er alleen een kopje verse muntthee met honing. Het is er landelijk ingericht en prima te betreden met vieze schoenen :). We rusten even uit en wandelen dan terug richting huis.
Kwak!
We lopen links achterlangs Jots weer het veld in. Wederom nemen we een bruggetje over de Geleenbeek, nu niet van hout maar van steen. Via een grindpad lopen we richting het poortje om wederom langs de Geleenbeek te kunnen lopen. De zon schijnt prachtig op de beek en de eendjes hebben plezier. Heerlijk om zo te genieten van de natuur.
De Geleenbeek bestaat allang niet meer uit rechte waterstromen. Tegenwoordig slingert 'ie weer vrolijk tussen de mooie natuur die zich eromheen heeft ontwikkeld. Wij gaan snel terug om meer te ontdekken van deze veelzijdige beek.
Een uitgebreide wandeling is hier te vinden.
Liefs,
Ellis
Relax en geniet in Beeg!
We delen zelf graag onze leukste tips in Limburg. Maar het is net zo leuk om dit ook aan anderen te vragen zodat we zeker weten dat we echt niks leuks missen. Dat doen we middels de ‘insider tip’ rubriek, die regelmatig terug te vinden zal zijn op Liefs uit Limburg. Dit keer laten we Rachelle Philippen aan het woord:Rachelle PhilippenIs 30 jaarGeboren in SittardWoont in GrevenbichtIs Fotograaf @ Photo4fun.nl(eigen zaak) & 20 uur Medewerker Kwaliteit, Arbo & Milieu @ WML
De Proeftip!
Waar ga jij het liefst iets eten of drinken?"Restaurant P in Grevenbicht. Waarom? Omdat dit geen doorsnee restaurant is. Het wordt gerund door een team 'pensionado’s' (vandaar die P) zoals ze zelf zeggen. Gepensioneerden met een passie voor horeca en gezelligheid. En die passie en gezelligheid vind je zeker bij Restaurant P. Op een sfeervolle locatie met gezellige, goede bediening EN een goede keuken. En dat alles ook nog bij mij in de straat. Restaurant P is absoluut een bezoekje waard. Dat verwacht je niet in Grevenbicht he?"Aan de Greune Paol 45,Grevenbicht[caption id="attachment_2525" align="alignnone" width="1176"]
Culinair genieten[/caption][caption id="attachment_2526" align="alignnone" width="1176"]
Gezelligheid bij Restaurant P[/caption]
De Doetip!
Als je 1 activiteit mocht noemen: Wat doe je dan het liefst?"Dan blijf ik toch in Beeg (hoe ze Grevenbricht ook wel noemen).Ooit was Beeg bekend van 'de Wereldvrijgezellencongressen', maar tegenwoordig is 'Beeg' veel meer dan dat. Ik kan wel concluderen dat het een levendig dorp is met prachtige natuur. Mijn tip: maak een wandeling langs de Maas en steek eventueel nog even over naar onze Belgische buren met de voet/fietsveer. Strijk neer langs het water in het gras en geniet van een kleine picknick of eigen drankje. Met het zonnetje erbij, succes gegarandeerd!"P.S. Voor een mooie wandelroute klik hierP.S.2 Bij het voetveer staat een WML watertap, hier mag en kan iedere voorbijganger gratis z’n flesje water vullen met koud, Limburgs drinkwater. Lekker toch!?[caption id="attachment_2527" align="alignnone" width="1176"]
Prachtig plekje[/caption][caption id="attachment_2532" align="alignnone" width="882"]
Een WML waterpunt[/caption]Ben jij ook een insider en deel je graag je beste tips? Stuur ons een mailtje info@liefsuitlimburg.nl
Dit doen wij het liefs(t) in februari
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Natuurlijk delen we deze tips graag met jullie, doe er dus je voordeel mee. Dit wordt de maand van Valentijn (voor de liefhebbers, wij overigens niet echt) en voorbereidingen op de Vasteloavend. Maar er staan natuurlijk ook nog andere leuke activiteiten op de planning.Dit mag je niet missen in februari:
Closet Sale 10-2 | Maastricht
Geld aan het sparen (voor de Vasteloavend) maar toch zin om te shoppen? In het Studenthotel in Maastricht bieden deelnemers op zondag 10 februari hun vergeten vintage schatten, tweedehands verrassingen en bloedmooie miskopen aan. Ook met een kleine budget kun je jezelf hier in het nieuw steken. En dat alles onder het genot van een drankje en gezellige muziek. Check de facebookpagina voor meer informatie.
Rock & Roll dansen | Elsloo
Swing jezelf terug in de tijd met eens een andere sportieve activiteit. Iedere donderdag (31 januari trappen ze af) vanaf 21.00 uur in Zaal 'de Dikke Stein' in Elsloo kun je namelijk leren Rock & Roll dansen. Nog niet helemaal overtuigd? Ga met je danspartner eens vrijblijvend kijken tijdens de oefenavond. Bovendien zijn de eerste 3 lessen gratis! Meer info: ad.nijssen@home.nl.
Hart zagen 14-2 | Maastricht
Valentijnsdag, you love it or you hate it. Mocht je het leuk vinden om op deze dag in ieder geval iets creatiefs te doen, dan staat Goudsmid Renske de Veld voor je/jullie klaar. Ze organiseert namelijk een workshop sieraden maken; halve harten, hele harten, alleen of samen met je geliefde. De workshop duurt 3 uur en de kosten zijn 45 euro per persoon. In de pauze kun je smullen van een kopje koffie of thee en een stukje zelfgebakken valentijnstaart. Inschrijven kan via : renskedeveld@gmail.com.[caption id="attachment_2537" align="alignnone" width="1024"]
de Vasteloavend komt in zicht![/caption]
Friday Afternoon 15-2 | Heerlen
Warmdraaien voor de ‘vasteloavend’ en interessante contacten opdoen, een super goede combi wat ons betreft. Verschillende Limburgse artiesten zorgen tijdens deze editie van de netwerkborrel voor een echt carnavalesk sfeertje in de nr. 7ven in Heerlen. Ben jij ook een liefhebber? Zet deze dan zeker in je agenda. Koop je ticket op de website.
Leren schminken | Hulsberg
Wil je dit jaar opvallen door je mooie geschminkte gezicht tijdens de carnaval, of heb je kids die het prachtig vinden om omgetoverd te worden tot hun helden? Op verschillende data in februari wordt een workshop schminken gegeven in Hulsberg. Koffie, thee en materialen zijn bij de prijs inbegrepen én tijdens de workshop krijg je 10% korting op de producten van Grimas. Kosten bedragen 37,74 euro en inschrijven kan via de site van de VVV.Maak er een creatieve en swingende maand februari van (dan doen wij dat ook)!Liefs,Fleur & Ellis
Bewonderen en opdoffen in het Museum van de Vrouw
We vonden het weer eens tijd voor een gezamenlijk uitje. Deze keer bezochten we een museum, maar wel met een toepasselijk thema. Bovendien stond ons hier nog een aangename verassing te wachten. We namen een kijkje in het ‘Museum van de Vrouw’ in Echt.
Cultuurhuis
Het museum, gevestigd in het onlangs gerestaureerde Cultuurhuis, is gestart met een nieuwe tentoonstelling: #Modegek. Hierin komen de modetrends van 150 jaar westerse modegeschiedenis voorbij. En dan geen extravagante haute couture, maar kleding en accessoires die veelal gedragen werden door vrouwen uit onze regio. Kortom, onze interesse is gewekt.Aangekomen bij het Cultuurhuis, zijn we meteen aangenaam verrast. Het is een prachtig gebouw met voor de ingang, niet te missen, een kunstwerk van 3 dames. We zijn dus aan het goede adres.[caption id="attachment_2401" align="alignnone" width="1024"]
Kunstwerk bij de ingang van het museum[/caption]
De tentoonstelling
Eenmaal binnen valt ons op dat er een groot contrast is tussen de statige uitstraling aan de buitenkant en het nieuwe, moderne interieur. Ook de creativiteit is hier meteen voelbaar. Boven ons hoofd zien we al verschillende witte jurkjes met veren bungelen. We wachten op onze contactpersoon Tony en haasten ons naar de tweede verdieping, waar de tentoonstelling op ons wacht.Tony legt ons kort uit dat we ons gaan wanen in de modegeschiedenis van de vrouw vanaf 1850 tot nu. Gemiddeld besteden bezoekers hier 1 tot 1,5 uur en niet alleen vrouwen, ook mannen komen geregeld een kijkje nemen. Bovendien zijn aan de tentoonstellingook diverse lezingen en workshops gekoppeld binnen het thema, dat 1 jaar te zien zal zijn. Leuk feitje: rondleidingen worden op verzoek zowel in het Nederlands als in het dialect gegeven.Tony liet ons alleen en we begonnen aan onze ‘tijdreis’ door de modegeschiedenis.[caption id="attachment_2411" align="alignnone" width="1024"]
Uitleg tentoonstelling #Modegek[/caption][caption id="attachment_2406" align="alignnone" width="1024"]
Outfit met bloemenhoed[/caption]
Aangename verrassing
Ongeveer halverwege kwamen we Tony weer tegen. Hij wees ons op een activiteit in de tentoonstelling die we aan het einde zouden treffen. Toen we hoorden wat dit was, namelijk een verkleedrek met aangrenzende rode loper (!) twijfelden we geen moment, hier moesten we heen. In ons enthousiasme vergaten we dat we pas halverwege waren en namen dus een ‘shortcut’.Na ons, inclusief ‘billenkussen’, te hebben opgedoft en een mini fotoshoot te hebben gehouden (zie voor het ultieme shot de hoofdfoto), trokken we alles weer uit en liepen terug naar waar we gebleven waren. (Er is trouwens ook een rek met kinderkleding van door de jaren en een speelhoekje).[caption id="attachment_2404" align="alignnone" width="1024"]
Roaring Twenties bekijken[/caption][caption id="attachment_2414" align="alignnone" width="1024"]
Accessoires uit de tijd van Elvis[/caption]
Inspritatiebronnen
We kwamen langs outfits en accessoires geïnspireerd op o.a. Coco Chanel, Elvis Presley, Twiggy en zelfs Britney Spears. Ook is er een heus naaiatelier ingericht.[caption id="attachment_2408" align="alignnone" width="1024"]
Mode iconen[/caption][caption id="attachment_2413" align="alignnone" width="1024"]
Naaiatelier[/caption]
Vleugje carnaval
Bovendien kwamen we her en der carnaval-achtige ontwerpen tegen. Deze bleken van Tilly Zegers te zijn, die deze kostuums speciaal voor deze tentoonstelling heeft gemaakt. Tilly is o.a. bekend van haar kleurrijke ontwerpen voor Karin Bloemen.[caption id="attachment_2417" align="alignnone" width="1024"]
Kostuums van Tilly Zegers[/caption]
Laatste stop
Vrij onverwacht kwamen we even later aan bij de laatste ‘stop’, namelijk mode anno 2019. Hier kregen we een boodschap mee. Wat deze precies inhoudt? Dat moet je zelf maar gaan ontdekken;). Je kunt na afloop trouwens ook nog een Limburgse lekkernij eten met een drankje erbij in het vernieuwde café, of een van de andere tentoonstellingen bekijken.[caption id="attachment_2400" align="alignnone" width="1176"]
Het museumcafé[/caption]Museum van de VrouwPlats 16101 AP EchtLiefs,Fleur & Ellis
Brr.. tijd voor Chocomelk! Dit zijn de lekkerste plekjes
De eerste sneeuwvlokken zijn gevallen, het is winter in het land. Heerlijk met die helder blauwe lucht en zon aan de horizon. Echt genieten. Goed inpakken zodat je geen kou vat en hophop, erop uit. De weilanden, plaatselijke vijvers en plassen zijn bevroren, net zoals je handen. Niks lekkerders om jezelf, na een heerlijke wandeling door het Limburgse land, op te warmen met een goede mok warme chocomelk met of zonder slagroom.Gelukkig zijn er genoeg leuke zaakjes in Limburg met de lekkerste warme chocomelk. Hierbij onze favorieten plekjes voor je op een rijtje:- Milk and Cookiesis het koffiecafé van Venlo. De plek voor je dagelijkse kopje energie die bereidt zal worden door een ervaren barista. Maar er is meer. Ze serveren bijzondere kopjes thee, smoothies, gebak, ontbijt, lunch en natuurlijk een lekkere warme chocomelk met echte chocola.Openingstijden: ma t/m vrij 8:00 - 17:30uur, za-zo 9:00 - 17:30uur- Darqkun je vinden onder de prachtige boogjes in het centrum van Maastricht. Een koffiezaak met heerlijke lekkernijen en chocomelk! Voor ieder wat wils hier, aangezien je mag kiezen uit een wit, melk of puur bakkie. Heerlijke chocolade, gemaakt in het atelier van chocolatier Ralph Hagen. Raak je niet uitgesnoept? Dan is het ook mogelijk om wat lekkernijen te kopen voor thuis.Openingstijden: di t/m za 9:00 - 18:00uur, zo 11:00 - 17:00uur[caption id="attachment_2485" align="alignnone" width="1600"]
Darq![/caption]- Burgemeester Quicx coffee & more in Valkenburg heeft nog niet zo heel lang haar deuren open. De oude kasteelhoeve is prachtig opgeknapt en fungeert als de huiskamer van het bekendeChâteau St. Gerlach. Bij deze burgemeester ben je gewoon welkom met vieze wandelschoenen en kun je neerploffen bij de warme haard. Hier geniet je van een heerlijke warme chocomelk met misschien wel iets lekkers van de menukaart. Je kunt hier ook binnen wippen voor een choco-to-go.Openingstijden: dagelijks van 10:00 - 18:00uur- Antje van de Statie in Weert hebben we al eens eerder genoemd in een van onze blogs. Lees het hier. We dronken hier een bijzondere warme choco, namelijk eentje die we zelf mochten maken. We kregen een kop warme melk en kozen beide voor de pure variant. De snippers chocolade voegden we zelf toe aan de warme melk. Een paar keer goed roeren en onze hot chocolate was klaar!Openingstijden: Woe t/m zo 10:00 - 22:00uur. Maandag en dinsdag gesloten.[caption id="attachment_2476" align="alignnone" width="1176"]
Dat moest live vastgelegd worden natuurlijk![/caption]- Bij PAULS, ook wel bekend alsPauls Ijsboerderij in Wijlre is niet alleen een fijne plek om naartoe te gaan in de zomer voor een ijsje, ook in de winter kun je hier heerlijk vertoeven. Dan is het de perfecte spotvoor een verrukkelijke warme chocomelk. Probeer ook eens de high tea van Paul, je mag ons later bedanken.Openingstijden: wo t/m vrij 12:00-18:00uur, za t/m zo 11:00-19:00uur- Puur Toeval in Ophoven net over de grens in België serveert van die warme chocomelk die je op de foto MOET zetten. Zo eentje waar je je altijd van afvraagt hoe je het gedronken krijgt zonder knoeien. Je hebt hier zelf de regie in handen, want ze hebben 'build your own hot drinks'. Succes gegarandeerd.Openingstijden: ma t/m zo 10:00 - 20:00uur. Dinsdag gesloten.Smakelijk en geniet van de kou!Liefs,Fleur&Ellis
Bourgondisch en kunstzinnig genieten
We delen zelf graag onze leukste tips in Limburg. Maar het is net zo leuk om dit ook aan anderen te vragen zodat we zeker weten dat we echt niks leuks missen. Dat doen we middels de ‘insider tip’ rubriek, die regelmatig terug te vinden zal zijn op Liefs uit Limburg. Dit keer laten we Joop Wolters aan het woord:Joop WoltersIs 36 jaarGeboren in LimbrichtWoont in EchtIs energiemaker, moderator, trainer EN ondernemer bij Plek C
De Proeftip
Waar ga jij het liefst iets eten of drinken?"Ik ga graag naar Tapperie de Gats op de Markt in Sittard. Een combinatie van Limburgse gastvrijheid, heerlijk eten met een vleugje “van vreuger”. Bovendien is er voldoende keuze uit de meest bijzondere speciaal biertjes. Ik geniet van de ketel op tafel, de sla zoals oma die ook maakte en het heerlijke malse vlees. Een aanrader voor iedereen die houdt van een heerlijk bord eten. Niet sterren-chique, maar wat mij betreft wel sterren-waardig".
Markt 20, Sittard
Wij maakten eerder een stadswandeling door Sittard. Bekijk het hier.
[caption id="attachment_1329" align="alignnone" width="785"]
De Gats[/caption]
De Doetip
Als je 1 activiteit mocht noemen: Wat doe je dan het liefst?"Dan is dat ThijsArt in Susteren. Een kleine galerie waar Thijs je persoonlijk ontvangt voor een heerlijke kop koffie, gepersonaliseerde kunst op maat, toffe cadeau-items en workshops. De workshop “tapasplanken schilderen” staat garant voor plezier, creativiteit en een toffe avond met vrienden of collega’s. Ik ben fan van zijn werk en ik volg hem met veel plezier op Facebook en Instagram".Feurthstraat 18, Susteren
[caption id="attachment_2510" align="alignnone" width="1176"]
Thijs met een van zijn kunstwerken[/caption]Ben jij ook een insider en deel je graag je beste tips? Stuur ons een mailtje: info@liefsuitlimburg.nl
Dit doen wij het liefs(t) in januari
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Natuurlijk delen we deze tips graag met jullie, doe er dus je voordeel mee.Dit willen wij niet missen in januari:Zèn op Zondag Yin Yoga op 13 januari | WeertYoga op zondag, heerlijk toch. Lekker ontspannen je week afsluiten. Een beetje ontspanning doet ons altijd goed en er is geen betere manier om dat te doen dan met yoga. Yogamassage Weert organiseert op 13 januari Zèn op zondag met Yin yoga, de tegenhanger van de dynamische Yang yoga. Deze vorm van yoga richt zich op het bindweefsel en op ontspanning. Ervaring met yoga is niet nodig. De kosten zijn 10 euro per persoon. Aanmelden via info@yogamassageweert.nlBeer best friends op 19 januari | RoermondBier drinken met je beste vrienden. Beter gaat het niet worden. Tenminste, dat vinden wij! Jill Murphy's in Roermond organiseert deze avond. Een waarbij het proeven van speciaal biertjes met beste vrienden centraal staat. De chef duikt de keuken in voor heerlijke bier en food combinaties. Je kunt erbij zijn voor € 27,50 p.p.Reserveren en meer informatieZweit veur leid op 20 januari | MaastrichtDe maand januari staat in het teken van goede voornemens, gezond eten en lekker bewegen. Op 20 januari kun je je conditie testen tijdens Zweit veur leid. Dit jaar is een speciale versie, want de run bestaat 25 jaar. Je loopt door de binnenstad van Maastricht en loopt voor het goede doel. De afstand kun je zelf kiezen (3, 6, 9 of 12km). Wij lopen in ieder geval mee, net zoals ieder jaar. Tot aan de startlijn!Lees hier voor meer informatieRewind op 25 januari | MaastrichtWe love R&B en HipHop! We hebben de feestjes van Rewind dan ook al meerdere keren bezocht. Echt een feest, van begin tot eind. Zoals zij zelf zeggen "spoelen we terug naar de hits van toen en fast forwarden naar de hits van nu". Dit keer in de muziekgieterij. Er zijn nog kaarten, ben er snel bij, want het is altijd zo uitverkocht.Klik hier voor je ticketsStormbaan in het zwembad op 27 januari | VaalsBij Landal hoog Vaals kun je uittesten in hoeveel tijd je de stormbaan op water kunt trotseren. Lachen, gieren, brullen lijkt ons dat. Iedere zondag van 14.00 - 19.00 kun je gaan proberen. Een normaal entreeticket is voldoende.Meer informatie is hier te vindenHave fun in januari!Liefs,Fleur & Ellis
Op ontdekking in de kelders van Thiessen Wijnkoopers
Op een avond in december stond er een uitje op de planning voor de medewerkers van mijn vaste job. Wat we gingen doen was nog geheim (ok ok, ik wist het stiekem al een beetje). In de namiddag van onze werkdag werd het officieel onthuld: we gingen wijnproeven bijThiessen Wijnkoopersin de binnenstad van Maastricht. Hier had ik zin in. Ik was wel vaker in de winkel van het pand geweest maar nog nooit in de wijnkelders, tot nu.
Ontstaan
In 1717 begon koopman Guillaume Thyssen zijn wijnhandel in hartje Maastricht. Dit was het begin van de bijzondere geschiedenis van Thiessen. Nu, meer dan driehonderd jaar later, is dit pand nog veel meer dan een wijnhandel.
Wijnkelders
Na binnenkomst bij de algemene entrée, werden we meteen geleid naar een opengeklapt luik, naast de winkel, dat uitkwam in de wijnkelders. Ik was heel benieuwd wat ik ging aantreffen. De eerste ruimte die we via een trap naar beneden inliepen bleek een super sfeervolle locatie onder halve bogen. Er stonden diverse hoge tafeltjesmet water en verschillendesoorten kaas & worst. De eerste wijn (cremant, een mousserende wijn) werd ondertussen uitgedeeld in champagneflutes.[caption id="attachment_2268" align="alignnone" width="1024"]
Ingang wijnkelders[/caption][caption id="attachment_2252" align="alignnone" width="1024"]
Eerste kelder[/caption][caption id="attachment_2200" align="alignnone" width="1024"]
Glaasje bubbels[/caption]We kregen een uitgebreide uitleg over het wijnhuis en de wijze waarop de wijn die wij in onze handen hadden wordt gemaakt. Na wat proeven en kletsen kregen we allemaal een glas droge witte wijn en liepen door naar de volgende kelder. Deze stond in het midden vol met vaten en aan de zijkanten lagen wel honderden flessen. We kregen uitleg over het bottelen en bewaren van wijn.[caption id="attachment_2278" align="alignnone" width="1024"]
Wit wijntje proeven[/caption][caption id="attachment_2259" align="alignnone" width="1024"]
Honderden wijnflessen tussen de vaten[/caption]De oudste kelder dateert uit de 14e eeuw en maakte ooit deel uit van de Maastrichtse vestingwerken. Eeuwenlang al zijn deze koele kelders de perfecte plek voor wijnopslag.
Schatkamer
Door de eeuwen heen werden heel wat bijzondere, unieke flessen verzameld. Die worden bewaard in een speciaal gedeelte van de historische stadswijnkelders: het schatkamertje. Ook hier mochten we even spieken. Maak je geen illusies, de flessen zitten achter slot en grendel dus (stiekem) proeven zit er echt niet in.
Rode wijn
Na ons bezoek aan de schatkamer liepen we langzaam terug naar de eerste kelder. We hadden ons glas witte wijn inmiddels leeg dus nu restte ons nog: juist, een rood wijntje. We kregen een glas Matsu, de middelste variant. Deze wijn kende ik al, deze heeft een heerlijke volle smaak en is herkenbaar aan het etiket waar een mannenhoofd opstaat. Er zijn 3 varianten, afhankelijk van de leeftijd van de wijnranken (jong-gemiddeld-oud). Een leuke fles om te geven maar zeker ook om zelf te proeven.Na de proeverij werden wij nog getrakteerd op een diner, boven in een mooie andere zaal van Thiessen. Mocht je nog op zoek zijn naar een mooie locatie/ leuke activiteit om te doen met een groep? Dan zou ik zeker eens hier kijken.Liefs,Fleur
Kneuterig ommetje Mesch
Het was regenachtig, maar dat mocht de pret echt niet drukken. Samen met mijn hardloopmaatjes ging ik een ommetje maken, door Mesch wel te verstaan. Normaal gesproken doen we dit dus niet wandelend, maar rennen we samen op de Atletiekbaan. We vonden deze wandeling een mooi alternatief voor onze 'nieuwsjaarsborrel'. Daarvoor reisden we dus af naar Mesch. Eerst een hapje en daarna een ommetje. Het was een avontuur, ik vertel je waarom.
Mesch
Waarom Mesch? Het is niet mega ver rijden vanaf Maastricht, waar we alle vier wonen, en we waren er nog nooit geweest. In ieder geval niet bewust. Daarnaast heeft Mesch iets speciaals. Het is namelijk het zuidelijkste kerkdorp van Nederland en ligt aan het riviertje de Voer. In het Limburgs zeggen we trouwens 'Misj'. We zochten een wandelroute uit en een plaats om onze buiken te vullen en gingen op pad.[caption id="attachment_2289" align="alignnone" width="1176"]
Mesch![/caption]
't Piepke
Een plek om wat te eten was nog best lastig in Mesch. Het is echt een piepklein dorp, dus de horecagelegenheden zijn op één hand te tellen. We kozen voor Café 't Piepke. Een nostalgische plek met geborduurde gordijntjes, houten tafels en stoelen, tegels op de grond, oude muziek uit de speakers en typische café lunchgerechten. Denk aan uiensoep, broodjes en salades. We gingen voor het 12-uurtje, wat een dagsoepje was met twee boterhammen naar keuze. Wij hebben ons hier echt kostelijk vermaakt, door de inrichting, de lieve bediening en de totale ambiance. Je gaat zomaar 30 jaar terug in de tijd.[caption id="attachment_2296" align="alignnone" width="1176"]
Ingang van Café 't Piepke[/caption][caption id="attachment_2294" align="alignnone" width="1176"]
Nostalgisch interieur[/caption][caption id="attachment_2297" align="alignnone" width="1176"]
Tomatensoep met een boterham kaas en kroket[/caption]
Terrein verkennen
We hadden via internet een wandelroute gevonden: het ommetje door Mesch. Er waren twee mogelijkheden, namelijk een wandeling van 4 km en een van 7,5 km. We hadden goed gegeten en zin om een flink stuk te lopen, het werd dus de lange route. Voor het geval je deze route ook gaat lopen, lees je goed in, print de route uit, download hem op je telefoon, etcetc. Met alleen de uitleg op de website is het namelijk lastig om de route te volgen. We zijn daardoor regelmatig verkeerd gelopen (en hebben stil gestaan), waardoor de langste route niet 7,5 km was, maar 5,5 km.[caption id="attachment_2293" align="alignnone" width="1176"]
Starten bij het oudste kerkje van Nederland[/caption][caption id="attachment_2305" align="alignnone" width="1176"]
Over de Voer[/caption][caption id="attachment_2306" align="alignnone" width="1176"]
Richting het mooie uitzicht[/caption]
Hoogtepunt
Ook al was de wandeling niet mega lang en het weer niet heel erg goed, we hebben echt genoten. Tussen de miezer en het zoeken naar de route zagen we dassen kuilen, prachtige vergezichten, een insectenhotel, wijngaarden, plukvelden (helaas niet in bloei natuurlijk) en een uitkijkpunt waar ik mijn hoogtevrees heb overwonnen -ahum-.Deze route is dus uitermate geschikt voor avonturiers en zeker ook voor mensen die houden van hoogtemeters maken. Want voor dit alles moet je wel wat over hebben natuurlijk. Maar dan heb je ook echt wat.[caption id="attachment_2300" align="alignnone" width="1176"]
Mooi uitzicht[/caption][caption id="attachment_2292" align="alignnone" width="1176"]
Insectenhotel[/caption][caption id="attachment_2291" align="alignnone" width="1176"]
Kijken of de das thuis is[/caption][caption id="attachment_2299" align="alignnone" width="1176"]
Richting het plukveld[/caption]Het was een heerlijke middag, met nostalgie, activiteit en heel veel humor. Voor mij een perfect uitje.Thnx Runbuddies :)Liefs,EllisPS: Hier nog een aantal kiekjes als bewijs ;)[caption id="attachment_2303" align="alignnone" width="1176"]
Met hoogtevrees[/caption][caption id="attachment_2304" align="alignnone" width="1176"]
Niet zo hoog.. maar toch[/caption]
Bie de Burgemeister van Geleen op de koffie
Ooit woonde in dit pand Burgemeester Smeets van Geleen, nu kun je er iets eten en drinken. Ik ken dit pand vanuit mijn jeugd als kroeg, een bruin café met van die gehaakte gordijntjes. Wij kwamen hier nooit, het was dan ook meer een kroeg voor de harde kern (lees: de goede drinkers ;)). Vandaag de dag zie je daar niets meer van. Sterker nog 'Bie de Burgemeister' is een super hippe plek. Ik had er al veel over gehoord en als 'oud-Geleense' moest ik dit zeker geprobeerd hebben.Ik schreef eerder een blog over Restaurant Battice in Geleen. Nieuwsgierig? Lees hier
Verbouwing
Dit pand stamt uit 1920. Toenmalig Burgemeester Smeets bouwde hij hier zijn woonhuis op eigen grond. Vele jaren later heeft hier kroeg, met feestzaal, Canisius gelegen. In 2016 werd het volledig vernieuwd en in 2017 opende hier de nieuwe eet- en drinkgelegenheid 'Bie de Burgemeister'. De feestzaal werd omgetoverd tot een keuken met een aantal zitplekken en de kroeg werd een gezellig restaurant. Overal in het pand vind je een verwijzing naar een Burgemeester.[caption id="attachment_2243" align="alignnone" width="1176"]
Van buiten ziet het er ook al heel leuk uit[/caption][caption id="attachment_2241" align="alignnone" width="1176"]
Oude foto's aan de muur[/caption]
Lunchtijd
Mijn ouders wonen in Oud-Geleen, dus het leek me op vrijdagmiddag een goed idee om samen naar deze plek te lopen en er te lunchen. Het ligt midden in het dorp op het Wilhelminaplein en is echt niet te missen. Er zijn redelijk wat tafeltjes bezet wanneer wij Bie de Burgemeister bezoeken, maar kunnen nog in een bijkamer plaatsnemen. We lezen rustig de menukaart door, onder genot van een kopje thee, om te kijken waar we zin in hebben. De menukaart is 'De Gezèt van Bie de Burgemeister' (voor de niet Limbo's: Gezèt = krant), erg grappig gedaan.[caption id="attachment_2242" align="alignnone" width="1176"]
Menukaart[/caption]
En de keuze viel op...
Mijn moeder koos voor een uiensoep. Het viel op dat, waar normaal het brood met kaas in de soep ligt, het bij deze soep ernaast ligt. Handig met soppen. Mijn vader ging voor de uitsmijter ham en kaas plus extra spek. Ik ging voor de salade geitenkaas met spek. Een goed gevulde salade met warme geitenkaas en walnoten. En ook nog een paar stukken brood erbij, echt heerlijk.[caption id="attachment_2244" align="alignnone" width="1176"]
Uiensoep[/caption][caption id="attachment_2245" align="alignnone" width="1176"]
Uitsmijter met extra spek[/caption][caption id="attachment_2238" align="alignnone" width="1176"]
Geitenkaas salade[/caption]Wij kwamen voor de lunch, maar deze plek leent zich ook goed voor een borrel (jaaa, ze hebben een borrelkaart!), diner of gewoon een kop koffie met een stuk vlaai. Het is een grote zaak, maar door de verschillende kamers en de jungle-achtige, hippe inrichting merk je daar helemaal niets van. Het voelt juist knus en gezellig. Wanneer je Bie de Burgemeister bezoekt, loop dan vooral even rond en ga kijken in de verschillende kamers. Sla vooral de 'serre' of keuken niet over, die zijn absoluut een bezoekje waard.Pastoor Vonckenstraat 2GeleenLiefs,Ellis& de groetjes van de Burgemeester ;)
Zorgeloos genieten en een beetje spanning
We delen zelf graag onze leukste tips in Limburg. Maar het is net zo leuk om dit ook aan anderen te vragen zodat we zeker weten dat we echt niks leuks missen. Dat doen we middels de 'insider tip' rubriek, die regelmatig terug te vinden zal zijn op Liefs uit Limburg. Dit keer laten we Femke Wackers aan het woord:Femke WackersIs 26 jaarGeboren in SusterenWoont in SittardIs Orthopedagoog
De Proeftip!
Waar ga jij het liefst iets eten of drinken?Bij Groenten van Roos. Een gezellig en knus eetzaakje in het centrum van Sittard waar je heerlijke, pure en biologische gerechten kunt eten. Alle gerechten zijn glutenvrij en lactosevrij en er wordt ook rekening gehouden met andere allergieën. Dit vind ik persoonlijk echt super, want zo kun je zorgeloos genieten. Er is ook de mogelijkheid om op zaterdagavond en donderdagavond een 3-gangen menu te bestellen en op zondag lekker te gaan brunchen. Erg lekker en leuk om te doen!Paardestraat 22, Sittard[caption id="attachment_2421" align="alignnone" width="1387"]
Groenten van roos[/caption]
De Doetip!
Als je 1 activiteit mocht noemen: Wat doe je dan het liefst?Dat is het spel: Wie is de mol? in Roermond. Het spel is gebaseerd op het bekende gelijknamige tv-programma. Leuk om als bedrijfsuitje te doen of met familie of vrienden. Verschillende teams gaan op pad om vanallerlei opdrachten en puzzels op te lossen. Elk team heeft een mol die anoniem het spel kan saboteren. Erg leuk om te doen! Je leert zo ook de stad en zijn historie kennen!Ben jij ook een insider en deel je graag je beste tips? Stuur ons een mailtje info@liefsuitlimburg.nl
Warme soep na regenbui bij M'Blend
Maasbracht: Ik ken het van restaurant Da Vinci en van de haven. Voor een afspraak met een ex-collega reisde ik graag af naar deze plek om meer te ontdekken. Hij vertelde over een nieuwe horecazaak M'Blend. Mijn interesse was gewekt om even rond te gaan kijken in deze havenstad. Havenstad? Jup! Maasbracht heeft de op één na grootste binnenhaven van Europa. Cool he? Gewoon in ons Limburg.
Maasbracht
Maasbracht ligt in de gemeente Maasgouw (daar waar ook het witte dropje Thorn ligt), aan de Maas dus en daardoor in een waterrijk gebied. Ieder jaar als ik het Solar festival (wat daar in de buurt ligt) bezoek, verbaas ik me weer over de hoeveelheid water in onze provincie.Maasbracht heeft een centrum met wat winkeltjes en het Maas Binnenvaart museum: de Tjalk (=historisch vrachtschip) "Nooit-Volmaakt". Bovendien natuurlijk de haven met best wat ligplaatsen voor boten. Hier kun je lekker rondslenteren om diverse exemplaren te bekijken. Ik bezoek Maasbracht op een regenachtige dag, helaas niet echt wandelweer dus. Toch loop ik even langs de haven en zie een aantal kenmerkende beeldjes. Dit blijken beeldjes van de kunstenaar Wessel Bezemer te zijn. Het zijn meisjes van Maasbracht.Ben je in de buurt en heb je zin in een langere wandeling door Maasbracht? Klik dan hier.[caption id="attachment_2215" align="alignnone" width="1176"]
De haven en rederij[/caption][caption id="attachment_2216" align="alignnone" width="1176"]
Beeldje van kunstenaar Wessel Bezemer[/caption]
M'Blend
Mijn afspraak vond plaats bij M'Blend, een nieuwe horecagelegenheid in de haven van Maasbracht. Op 15 maart 2018 opende M'Blend haar deuren en dat is te zien aan het interieur, het is heerlijk nieuw. Je kunt bij deze plek terecht voor lunch en diner. Ze hebben iedere week een andere lunchdeal, die meestal bestaat uit een soepje en een broodje. Daarnaast organiseren ze op z'n tijd een bierproeverij. Wij gingen gewoon voor de lunch van de kaart![caption id="attachment_2217" align="alignnone" width="1176"]
Entree van M'Blend[/caption][caption id="attachment_2213" align="alignnone" width="1176"]
Fris interieur[/caption][caption id="attachment_2218" align="alignnone" width="1176"]
De menukaart[/caption]
Soepie
We drinken beiden een kopje thee en omdat ik geen grote honger heb eet ik een tomatensoep met wat brood. Een heerlijk soepje met 'on top' wat bosui en croutons. Het is een zoete soep, zo maak ik hem zelf eigenlijk nooit, maar erg lekker om weer eens een andere variant te proberen. Ik besmeer de verschillende sneetjes brood met boter en een beetje grof zout en dep ze in de dikke soep die zorgt voor wat welkome opwarming.[caption id="attachment_2220" align="alignnone" width="1176"]
Thee![/caption][caption id="attachment_2219" align="alignnone" width="1176"]
De tomatensoep
[/caption]Wil je ook eens een soepje van M'Blend proeven? Of een van de andere smakelijke menu's? Ga dan hier:Havenstraat 196051 CS MaasbrachtLiefs,Ellis
Fijne kerst! Dit kun je doen tijdens deze dagen
It's the most wonderful time of the year! KERST! Dit jaar zonder sneeuw, maar zeker weten met familie, gezelligheid en natuurlijk eten. Tijdens kerst hebben wij beiden een volle planning waar we ons ontzettend op verheugen. Maar naast die planning is ook zeker ruimte voor ontspanning, uitslapen, uitgebreid ontbijten in pyjama, een avondje op de bank...maar we gaan er natuurlijk ook op uit.Heb jij ook ruimte voor een beetje ontspanning door inspanning? Wij hebben nog een aantal leuke activiteiten die heerlijk zijn tijdens deze dagen. Hier komen ze (lees de volledige blogs onder de oranje titels):
Tip 1: Streetart spotten in Heerlen
Ga naar Heerlen: Deze stad is rijkelijk versierd met streetart, ook wel: murals (muurschilderingen/grafitti). Na wat research ging ik op ontdekking. http://liefsuitlimburg.nl.transurl.nl/streetart-spotten-in-heerlen/
Tip 2: Dwalen door de bossen van Slenaken en Epen
Wat kan het soms fijn zijn. Een frisse neus halen in de Limburgse bossen. Deze route ga je voelen in de kuiten, daarom genoeg tips voor een aantal typisch Limburgse stops.http://liefsuitlimburg.nl.transurl.nl/dwalen-door-de-bossen-van-slenaken-en-epen/
Tip 3: Downtown... Sittard
Maak een stadswandeling. Hier hoeven de winkels niet open voor te zijn. In Sittard is genoeg te zien.http://liefsuitlimburg.nl.transurl.nl/down-town-sittard/
Tip 4: De mooiste wandelplekjes in Limburg
De feestdagen zijn van die typische dagen om te wandelen. Wij selecteerden de beste plekjes!http://liefsuitlimburg.nl.transurl.nl/de-mooiste-wandelplekjes-in-limburg/Wij wensen jou fantastische dagen met veel liefde en calorieën.Liefs,Fleur & Ellis[caption id="attachment_2162" align="alignnone" width="1176"]
Schut in, Schut in[/caption]
Een zondag ‘Bie de tantes’, de Eyserhalte & de bieb in Wittem
Een zondag zonder plannen in december. Flink koud en een beetje bewolkt. Ik besloot eropuit te trekken en een aantal activiteiten van mijn hotspotlijstje te gaan bezoeken. First stop: de Eyserhalte in Eys, daarna een Limburgse lunch ‘Bie de tantes’ ook in Eys en op de terugweg de kloosterbibliotheek bewonderen in Wittem. Perfecte hotspots om te combineren en ideaal met dit weer.
Eyserhalte
Verschillende mensen in mijn omgeving hadden mij getipt om een kijkje te gaan nemen bij de Eyserhalte, een Limburgse delicatessenzaak tussen Eys en Wittem, waar ze ook groenten en fruit verkopen.De zaak ziet er van de buitenkant modern uit. Voor de ingang stond een soort luxe barbecue te roken met allerlei verse producten op het rooster. Ik liep naar binnen en trof gelijk een aantal personeelsleden die toastjes met romige kaas uitdeelden. De Esyserhalte staat vol met zelfgemaakte lekkernijen, van dressings tot ingemaakt fruit en groenten, tot pastasauzen. Daarnaast zijn er diverse soorten kaas, wijn, olie, pasta, kruidenmelange, zoetigheid , oftewel teveel om op te noemen. En ze hebben allemaal hun eigen verhaal.De leveranciers zijn zichtbaar op verschillende plekken in de winkel. Middenin de zaak bevindt zich een keuken waar chefkok Maciek Starzak lunch klaarmaakt voor gasten. De Eyserhalte verkoopt ook cadeaupakketjes, workshops en proeverijen. Ik heb een dik half uur door winkel gestruind langs de rekken. Hier ga ik nog eens terugkeren. Buit: een homemade rib eye rub en Aachener specerijen.[caption id="attachment_2108" align="alignnone" width="1024"]
Pand van de buitenkant[/caption][caption id="attachment_2424" align="alignnone" width="1176"]
Limburgse stroop dressing[/caption][caption id="attachment_2119" align="alignnone" width="1024"]
Open keuken in het midden van de winkel[/caption]
Op bezoek 'Bie de tantes'
Next stop: Herberg ‘Bie de tantes’. Een plek waar ik al veel over gelezen heb. Hun terras keert al een aantal jaren terug in de terras top 100. Maar daar was het deze zondag te koud voor dus ik zou de binnenkant van deze Limburgse spot gaan bekijken, en proeven natuurlijk!Voor de ingang van de Herberg staan 2 beelden van jawel, ‘tantes’. Heel grappig en toepasselijk, en voor de decembermaand in kerstsfeer. Als je de herberg binnenloopt heb je inderdaad het gevoel dat je bij familie binnenstapt, een tante of oma. De inrichting is heel kneuterig, veel hout, ouderwetse lampenkappen, een openhaard met tegeltjes en antieke schilderijtjes sieren het interieur.Op het menu staan veel typisch Limburgse gerechten als ‘kenien van de tantes’ (konijnenbout in het zuur), ‘poetes’ (bloedworst met spek, gebakken appels en stroopsaus), ‘spek en ei’ etc. Ik ga voor een uitsmijter met ham van de ’kuusj’ en kaas op boerenbrood. Een simpel maar heel smakelijk uitgevoerd gerecht. Als toetje kies ik voor een aangeklede warme chocomel en ook die smaakt! Als ik ben uit gesmikkeld neem ik nog even een kijkje op de eerste etage waar ‘oma’s eetkamer’ is ingericht. Eveneens erg gezellig. Hierna vervolg ik mijn weg naar een plek die mijn vader mij al heel lang aanraad: het klooster van Wittem met de bibliotheek in het bijzonder.[caption id="attachment_2436" align="alignnone" width="1176"]
De tantes[/caption][caption id="attachment_2121" align="alignnone" width="1024"]
Uitsmijter[/caption]
Filmset waardige bieb
Het klooster in Wittem is tussen 1729 en 1733 gebouwd en is een Rijksmonument. Het bestaat uit verschillende facetten. Ik bezocht de bibliotheek waar regelmatig concerten, tentoonstellingen en lezingen plaatsvinden. De locatie kan ook gehuurd worden door derden. En dat wil je, of ik in ieder geval. Want het is er prachtig, alsof je een filmset binnenloopt. Zeker een bezoekje waard. Op weg naar de auto liep ik nog langs een pareltje van Wittem, maar daar kom ik in het voorjaar op terug…[caption id="attachment_2147" align="alignnone" width="1176"]
De bieb in volle glorie[/caption][caption id="attachment_2126" align="alignnone" width="1024"]
Tevreden met de buit naar huis[/caption]Liefs,Fleur
Theeleuten met lekkers bij Mckaela's
Mijn dagen kom ik door met thee, heel veel thee. Ze noemen me dan ook een theeleut. Het liefst verse thee en dan bedoel ik dus niet de zakjes van Lipton of Pickwick (ja, die drink ik ook wel hoor), maar meer de losse thee en de munt en gember varianten. Ik geniet ervan en varieer met veel verschillende soorten. In Sittard ligt een zaakje waar ze heerlijke losse thee verkopen. Ik sla hier trouw, om de drie maanden, mijn thee voorraad in: Mckaela's. Pas verhuisd naar een groter pand, want ze verkopen meer dan alleen goede thee. Ik neem je mee.[caption id="attachment_2089" align="alignnone" width="1176"]
Hier moet je naar binnen![/caption]
Gebakje erbij?
Wanneer ik naar Mckaela’s ga voor thee, doe ik dit meestal samen met mijn moeder. Zij is ook thee-gek en samen kunnen we wel wat uurtjes doorbrengen hier. Jolanda, eigenaresse en master gebak kok, zorgt dat we dan niks te kort komen. We gaan hier nooit weg zonder iets geproefd te hebben van haar zelf gemaakte gebak. Er is altijd iets anders te proeven. Wanneer je geen zin hebt in gebak, kom je er toch niet omheen. Je krijgt namelijk altijd iets lekkers bij je kopje.Naast gebak, kun je hier ook bonbons, truffels of andere lekkernijen kopen. Voor thuis op de bank of als cadeautje. Succes gegarandeerd.[caption id="attachment_2087" align="alignnone" width="1176"]
Dit keer geen gebak, maar een wafel. mmm[/caption][caption id="attachment_2083" align="alignnone" width="1176"]
Dat is genieten![/caption][caption id="attachment_2088" align="alignnone" width="1176"]
Maar ook bonbons[/caption]
Thee en koffie
Telkens sta ik weer voor de enorme kast met diverse varianten thee. Ze hebben namelijk 120 verschillende soorten. Ik heb sowieso mijn vaste bestelling: Fit for the day en Aronia rooibos, maar ik proef daarnaast ook altijd een nieuwe thee. Dit keer ging ik voor de sweet pumpkin pie, een heerlijke winterse thee, die ging mee naar huis. Er worden hier ook high-tea’s georganiseerd,. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar het lijkt me de perfecte gelegenheid om zoveel mogelijk theeën te proberen.Naast thee zijn ze bij Mckaela’s ook goed met koffie. De man van Jolanda, Guiseppe, beheert de koffieafdeling. Hij geeft met enige regelmaat koffieworkshops waar hij de kneepjes van vak overbrengt aan koffiegekken. Wanneer je gecharmeerd bent van de koffies die je maakt, kun je de bonen, machines en alles wat daarmee te maken heeft aanschaffen bij Mckaela’s.[caption id="attachment_2092" align="alignnone" width="1176"]
120 verschillende soorten[/caption][caption id="attachment_2086" align="alignnone" width="1176"]
Oude koffiemachine[/caption]
Winkel
Zoals ik al zei kun je hier koffie en thee kopen. Maar je kunt hier ook terecht voor alles wat daarbij komt kijken. Servies, potjes, zeefjes, chocolaatjes en ga zo maar door. Maar dat is niet alles. Ze verkopen hier ook leuke dingetjes voor in huis. Kussentjes, kaarsjes, schilderijtjes, maar ook kleren.[caption id="attachment_2091" align="alignnone" width="1176"]
Servies van bunzlau castle[/caption][caption id="attachment_2085" align="alignnone" width="1176"]
Kopjes van zuss[/caption]Ook een keer gaan theeleuten bij Jolanda en Guiseppe? Wip eens binnen bij:Mckaela'sPaardestraat 136131 HA SittardLiefs,Ellis
Lunchen op niveau bij Brasserie Mijn Streek
Als echte -trotse- Limburger moet je hier geweest zijn. Ik moet toegeven, ik kom niet bijzonder vaak in Heerlen, maar wanneer ik er ben, breng ik een bezoekje aan deze plek: Brasserie Mijn Streek. Een brasserie op niveau, want je moet wel even de trap nemen naar de vijfde verdieping. Een plek met een goed verhaal en een fijne keuken (ze kregen niet voor niets onlangs een Bib Gourmand). Op LiefsuitLimburg.nl mag deze plek absoluut niet ontbreken en daarom ging ik samen met een vriendin -wederom- proeven.[caption id="attachment_2058" align="alignnone" width="1176"]
Op het dak van het Glaspaleis/Schunck[/caption][caption id="attachment_2064" align="alignnone" width="1176"]
Vijfde verdieping[/caption][caption id="attachment_2063" align="alignnone" width="1176"]
Ingang van het Glaspaleis/Schunck[/caption]
Mijnstreek of Mijn Streek
Deze plek ademt historie en dat komt door de historische mega foto's aan de muren. Dat is niet voor niets. De naam Mijn Streek heeft volgens mij een dubbele betekenis. Heeeeeul vroeger was de oostelijke mijnstreek de plek waar steenkolen gewonnen werden. Deze tijd was enorm belangrijk voor de economie en zeker voor de stad Heerlen en omgeving. Maar niet alleen dat. Bij Brasserie Mijn Streek kookt men met zoveel mogelijk ingrediënten uit de Limburgse streek. Grappig gevonden, toch?[caption id="attachment_2053" align="alignnone" width="1176"]
Neem de trap, wel zo gezond en je komt nog wat tegen![/caption][caption id="attachment_2054" align="alignnone" width="1176"]
Entree, de bar & hoge tafel[/caption]
Mijn menukaart
Terwijl we naar de uitgebreide kaart keken, kregen we brood met tapenade en boter. Omdat mijn vriendin een glutenallergie heeft, kreeg zij speciaal brood met boter.Wij gingen voor de lunch, maar je kunt hier ook terecht voor diner, borrel of een kopje koffie om te genieten van het prachtige uitzicht over Heerlen (en het maankwartier!). Alle gerechten op de menukaart zijn de hele dag te bestellen. Onze ober, die er trouwens alles aan deed om ons op ons gemak te stellen, vertelde ons over enkele speciale opties naast de menukaart. Een daarvan was een gerecht met linzen, rammenas en geitenkaas. Die viel in de smaak bij de vriendin. Ik had iets meer honger en zin in pompoen en ging voor de salade op de kaart. Erg lekker: een lunch op niveau.[caption id="attachment_2059" align="alignnone" width="1176"]
Brood om mee te beginnen[/caption][caption id="attachment_2057" align="alignnone" width="1176"]
Linzen, rammenas en geitenkaastoefjes[/caption][caption id="attachment_2056" align="alignnone" width="1176"]
Pompoensalade met gegrilde geitenkaas[/caption][caption id="attachment_2062" align="alignnone" width="1176"]
Uitzicht over Heerlen[/caption]
Afzakkertje
Een dessertje ging er niet meer in, dus we gingen voor een espresso en een theetje. Nog even nagenieten en heel veel bijpraten. Het weer buiten werd alsmaar slechter, maar in de zomer kun je hier goed vertoeven op het dakterras. Een heerlijke borrel op een warme zomeravond, ik zie het wel zitten. Helaas, nog een half jaartje wachten.[caption id="attachment_2061" align="alignnone" width="1176"]
afzakkertje[/caption][caption id="attachment_2060" align="alignnone" width="1176"]
Het dakterras[/caption]
To the top
Ben je nu ook enthousiast over deze plek geworden? Dan is een kleine routebeschrijving handig. De ingang van deze plek is namelijk op de vijfde verdieping. De ingang van het gebouw is die van het glaspaleis. Loop naar binnen en zoek de trappen (er is ook een lift hoor). Helemaal bovenin vind je Brasserie Mijn Streek.Reserveren is altijd handig!Glaspaleis AHeerlen Bongerd 186411 JM HeerlenLiefs,Ellis
Fruitig bezoek aan de Canisius Henssen stroopfabriek
Voor deze activiteit gingen we weer eens gezellig samen op pad. We zouden aansluiten bij een buurtvereniging uit Voerendaal voor een gezamenlijke rondleiding door de Stroopfabriek Canisius Henssen. De groep bleek heel leuk en geïnteresseerd. We hebben gelachen, geproefd en weer wat bijgeleerd over onze mooie regio.
Canisius Henssen in Schinnen
We moesten ons melden in Schinnen, waar de fabriek, het kantoor met winkeltje én een klein museum gevestigd zijn. We begonnen op de eerste etage van het kantoor. We werden hartelijk ontvangen door gastvrouw Miranda en de buurtvereniging. Vervolgens dronken we thee uit kneuterige ‘Canisiuskopjes’ waarna de presentatie begon en we e.e.a. te weten kwamen over de Canisius Henssen fabriek.[caption id="attachment_1959" align="alignnone" width="1024"]
De fabriek van de buitenkant[/caption]
Meneer Canisius
Het blijkt dat de heer Canisius (een van meerdere in het dorp) meer dan 100 jaar geleden een fruithandel had in Schinnen. Het fruit werd ook door hem geteeld. Naast het mooie fruit voor de verkoop, bleef hij altijd achter met fruit met plekjes of die overrijp waren. Toen hij zich bedacht wat hij daarmee kon doen, kwam hij op het maken van stroop. Hij besloot dit te proberen en met succes. Het ging zo goed, dat hij stopte met de fruithandel. Na zijn pensioen is de fabriek overgenomen door de familie Henssen.[caption id="attachment_1960" align="alignnone" width="1024"]
Meneer Canisius[/caption][caption id="attachment_1966" align="alignnone" width="1024"]
Fabricaat 100 jaar[/caption]
Feitjes
Een aantal leuke feitjes die we te weten kwamen:
- In de fabriek worden dagelijks 30.000(!) potjes stroop gemaakt
- Voor het maken van de stroop worden voornamelijk appels, peren en suikerbieten gebruikt. In principe komen deze allemaal uit de omgeving
- Voor 1 kilo stroop is gemiddeld 7 kilo fruit nodig
- Als op strooppotten ‘rinse’ staat vermeld, betekent dit dat het zoetzure stroop is, het zoete van suikerbieten en het zure van appels
- De stroop uit de fabriek wordt nog voor veel meer producten gebruikt zoals: koekjes, bier, sauzen, bonbons, roggebrood etc.
- De fabriek levert ook aan diverse landen buiten Nederland en zelfs buiten Europa
[caption id="attachment_1961" align="alignnone" width="1024"]
Stroopbonbons[/caption]
Unieke recepten
Tegenwoordig worden er ook andere fruitsoorten aan de stroop toegevoegd. In de fabriek begint elke soort met het maken van de halffabricaten (deel van het geheel) appel, peer en het bietenmengsel. Voor elke stroop geldt een eigen recept dat gemengd wordt door het samenbrengen van de halffabricaten.Deze zijn opgeslagen aan de buitenkant van de fabriek in enorme kokers (silo's).
Op naar de fabriek
Na de presentatie kregen we allemaal een fabrieksmutsje en liepen we naar de fabriek. We mochten helaas niet bij de kookketels kijken i.v.m. de hoge kooktemperaturen maar voor de rest mochten we op diverse plekken neuzen. De pulp (lees fruitresten na zeven) die overblijft na het productieproces wordt naar boeren in de buurt vervoerd als veevoer. We zagen naast de silo's o.a. het verpakkingsproces en de opslag van alle soorten stroop.[caption id="attachment_1962" align="alignnone" width="1024"]
Verpakkingsproces[/caption][caption id="attachment_1963" align="alignnone" width="1024"]
In het magazijn[/caption]
Museum & proeven
Na het bezoek aan de fabriek liepen we nog richting het museum waar we meer te weten kwamen over het verwerkingsproces zoals dat vroeger ging en over de heer Canisius zelf. Hierna was het tijd om te proeven in het winkeltje. We kochten dipstroopjes (met Alpha bier en Port mmm) en kregen na afloop een attentie (3 potjes stroop). We hebben een super leuke middag gehad waarbij we een beetje terug in de tijd gingen en diverse leuke nieuwe mensen hebben leren kennen. Bedankt allemaal![caption id="attachment_1964" align="alignnone" width="1024"]
Attentie na afloop[/caption][caption id="attachment_1965" align="alignnone" width="1024"]
Onze groep (de buurtvereniging en wij)[/caption]Als je in de buurt bent zeker leuk om even langs te gaan.Stroopfabriek Canisius Henssen BVNagelbeek 86365 EK SchinnenLiefs,Fleur
Wild op het menu bij restaurant Battice in Geleen
Geleen, mijn hometown voor degene die dat niet wist, staat niet mega goed aangeschreven merk ik op verjaardagen. De stad is leeggelopen en de leuke winkels zijn op twee handen te tellen. Toch kom ik er vaak, mijn ouders wonen er namelijk. In Oud-Geleen om precies te zijn, op dit plekje ben ik dan toch wel weer een beetje trots op. Een kneuterig dropje waar het altijd voelt als thuiskomen. De bekende Rijksweg in Geleen brengt me tot mijn dorp. Op deze rommelige weg liggen winkels, cafés en restaurants. Tussen al deze rommelige zaken ligtRestaurant Battice. Gek genoeg ben ik er nog nooit geweest. Na wederom een tip van een vriendin besloot ik een reservering te maken en samen met mijn moeder te gaan proeven.
Binnenkijken
Bij binnenkomst ben ik direct enthousiast en verrast. Het klinkt misschien heel gek, maar zo'n hippe, trendy plek had ik niet verwacht. Tja, ook ik heb mijn mening over Geleen en de Rijksweg met haar 'winkels'. (Heel) vroeger stond dit restaurant trouwens bekend als een poepie sjieke eetgelegenheid maar hier zag ik alles behalve dat. Hier hebben ze een mooie afwisseling gevonden tussen stijlvol, minimalistisch en warm. Zo'n plek waar je je direct op je gemak voelt. Het is geen groot restaurant (lees: hier kunnen ongeveer 28 mensen genieten) en het is overzichtelijk.We bezoeken restaurant Battice op zondagavond en de helft van de tafeltjes is bezet. Reserveren zou ik toch altijd aanraden.[caption id="attachment_1932" align="alignnone" width="1176"]
Trendy en warm interieur[/caption][caption id="attachment_1931" align="alignnone" width="1176"]
Heerlijke stoelen[/caption]
Het menu
Wanneer we hebben plaatsgenomen vraagt de kelnerin waar we graag mee willen starten. Een glaasje bubbels gaat er wel in. Ze raadt ons het huisaperitief met een vleugje perzik aan. Heerlijk fris. De menukaart wordt ons uitgelegd, deze is namelijk niet standaard. Er staan een stuk op 12 kleine gerechtjes op voor € 8,50. De gerechtjes variëren van een geitenkaas loempia met spinazie, spekjes, pijnboompitten en honing, scampi's met room en peterselie tot stoofvlees met rundvlees, zilveruitjes, puree en rode kool. De gerechtjes hebben de grootte van een voorgerecht en zijn perfect om te delen. Mijn oog valt op het menu, wel zo handig want mijn moeder is namelijk vegetarisch (ze eet wel vis trouwens ;)) en ik heb zin in vlees. We gaan voor een viergangenmenu, maar voor de grote eters is het menu ook uit te breiden naar een vijfgangenmenu.[caption id="attachment_1928" align="alignnone" width="1176"]
Brood terwijl we wachten op ons eerste gerecht[/caption]
Wild, wild, baby
We starten met een klein gerechtje. Mijn moeder krijgt gemarineerde zalm met dille, mierikswortel en een kwarteleitje. Ik heb de ree paté besteld. De borden zijn met veel smaak en aandacht opgemaakt. Kleine dotjes saus en een paar krulletjes sla zorgen ervoor dat ik het poepie sjieke van vroeger terug zie. Mijn ree paté komt samen metherten ham, veenbessen en abrikozen. Een lekker winters gerecht dat perfect past bij de kou buiten. De toon is gezet voor de rest van de avond.[caption id="attachment_1934" align="alignnone" width="1176"]
De ree paté[/caption]
Kwak
De bubbels zijn op, dus bestellen een lekker glaasje chardonnay. Bij mij volgend gerecht past veel beter een rode, maar ik drink wit mee met mijn moeder die ravioli met pompoen, beurre noisette, spinazie en pecorino kaas voor haar neus heeft. Ook dit ziet er weer smaakvol uit. Ik bestelde de eendenbout met puree, zuurkool en jus. Echt heerlijk. Meer woorden ga ik er ook niet aan wijden :). Ga het zelf maar proeven.[caption id="attachment_1929" align="alignnone" width="1176"]
Eendenbout met veel jus[/caption]
Truffel
De tijd voor rode wijn is nu aangebroken. Mijn wild zwijn komt eraan en daar past echt geen witte bij. Mijn moeder krijgt een stukje dorade met groenten en kappertjes. Het stukje vis is gebakken op de huid en klinkt knapperig. Mijn wildzwijn is mals en mijn scherpe mes glijdt er met gemak doorheen. De truffeljus zorgt voor die goede bite, ik hou ervan. Ook bij dit gerecht wordt puree geserveerd. Maar we hebben voor de zekerheid extra friet besteld omdat we dat al bij een andere tafel zagen langs komen. Watertanden, zeg ik je. We hebben de frieten helemaal opgegeten, daarna hadden we echt wel genoeg.[caption id="attachment_1935" align="alignnone" width="1176"]
Wildzwijn met boerenkoolchips[/caption]
Cheesy
We zijn helaas beland bij ons laatste gerecht. Mijn moeder koos voor een deluxe thee met een likeurtje, Franse macaron, een amaretto koekje en chocolade van Tioccolato. Ik heb niet de kans gekregen om te vragen of het lekker was, het was weg voordat ik de gelegenheid had. Lekker dus. Ik bestelde de kaas. Het waren drie zachte kazen met wat roggebrood, gemengde nootjes en stroop. Een goede stevige afsluiter bij dit restaurant.[caption id="attachment_1933" align="alignnone" width="1176"]
Lekker met een rode wijn of port[/caption]
Verrassing
Ik had weinig verwachtingen, maar dit restaurant heeft me echt verrast. Tussen de typische Geleense winkels en cafés ligt dit hippe restaurant wat zo in een grote stad had kunnen liggen. Positieve bijkomstigheid: het zijn geen randstadprijzen en dat nodigt uit om nog eens terug te komen. De kleine gerechten die los te bestellen zijn van de kaart zorgen ervoor dat je ook voor de kleine honger hier terecht kunt. Ik ben enthousiast over deze zaak in mijn Geleen.Ik dank de vriendin voor de tip en chefkok Angelique voor de lekkernijen die ze ons voorgeschoteld heeft.Restaurant BatticeRijksweg Centrum 246161 EE GeleenLiefs,Ellis
Limburgs weetje: we wonen tussen de kastelen
We komen veel weetjes tegen over Limburg en delen de leukste graag met jullie. Wisten jullie dat Limburg de meeste kastelen van Nederland heeft? Het zit zo: Als klein meisje fascineerde het me al: kastelen. Ze zijn groot, mooi en hebben iets spookachtigs. Ooit mocht ik er mijn gala vieren en wanneer ik door het Limburgs land rijd kom ik er veel tegen. Ik vroeg me af: hoeveel hebben we er eigenlijk? En kwam er zo achter dat Limburg bomvol kastelen staat. Hoe romantisch is dat?
Romantisch
Zo romantisch is de aanleiding eigenlijk niet. Limburg heeft een hoge kasteeldichtheid door een roerig verleden. Vroeger bouwden kasteelheren niet alleen hun optrekje om in te wonen, maar ook om hun territorium te verdedigen. Dit kwam doordat er machtsgebieden dwars door Limburg liepen.Het mooie is niet alleen dat we veel kastelen hebben, ze zijn ook nog eens het best bewaard gebleven. In 'Kastelen in Limburg Burchten en landhuizen (1000-1800)' wordt van ruim 265 kastelen gesproken. Dat verklaart ook waarom we er zoveel tegenkomen.
Genieten
Tegenwoordig wonen er geen mensen meer in, maar hebben we als Limburgers (en ook daarbuiten) de mogelijkheid om van de schoonheid van een kasteel te genieten. We kunnen er omheen wandelen, dineren, slapen en feesten.Onze favorieten kastelen in Limburg zijn:
- Kasteel Hoensbroek - het gala-kasteel
- Chateau St. Gerlach - dat komt door de culinaire gerechtjes die ze daar serveren en het prachtige kerkje
- Kasteeltuin Arcen - die tuin, wow!
Liefs,Ellis
Streetart spotten in Heerlen
Na mijn verrassende stadswandeling door Sittard, leek het me leuk om het centrum van eenandere Limburgse stad te gaanverkennen. Maar deze keer met een ander doel, namelijk kunstwerken spotten. En dan kan het beste in… Heerlen! Deze stad isrijkelijk versierd met streetart, ook wel: murals (muurschilderingen/grafitti). Na wat research ging ik op ontdekking.
De kunstenaars
Ik kom af en toe in de regio Heerlen en het was me al vaker opgevallen dat er op de meest onverwachte plaatsen prachtige schilderingen opduiken. Hier wilde ik meer van weten.Het blijkt dat verschillende Europese kunstenaars zich verenigd hebbenonder leiding van het bedrijfje ‘Street Art Cities’ om deze stadop te fleuren. In 2013 zijn de eerste kunstwerken gemaakt. De jaren erna volgden er steeds meer, piepkleine en inmens grote, muurschilderingen.[caption id="attachment_2437" align="alignnone" width="1176"]
Duidelijke boodschap van één van de kunstenaars[/caption]
Route
Ik heb voor mezelf een route in en om het centrum uitgestippeld via de plattegrond op de website van Street Art Cities. Hier vind je alle (actieve) kunstwerkenmet kunstenaarincl. ‘background story’. Zo zijn sommige kunstwerken gelinkt aan(degeschiedenis van) Heerlen en anderen vertellen hun eigen verhaal. Heel leuk om bij de hand te hebben. Er bestaat ook een speciale app en gids van de murals en er worden elke zondag rondleidingen gegeven op inschrijving.Maar op eigen houtjemet de informatie bij de hand is hetdus net zo leuk. Ook met kids lijkt me dit eenkleurigeontdekkingstocht. Zo zie je een stad eensvan een hele andere kant. [caption id="attachment_1881" align="alignnone" width="1024"]
Kleurrijk kunstwerk met vogelkooi in het winkelcentrum van Heerlen[/caption][caption id="attachment_1878" align="alignnone" width="1024"]
Grappig kunstwerk op gebouw zonder ramen[/caption][caption id="attachment_1883" align="alignnone" width="1024"]
Mural van gedetailleerde Vos bewonderen[/caption][caption id="attachment_2438" align="alignnone" width="1176"]
Kleurrijke 3D bewakingscamera[/caption][caption id="attachment_1889" align="alignnone" width="1024"]
Miniatuur kunstwerk voor de oplettende voorbijganger[/caption]Heerlen is overigens niet de enige staddie versierd is door murals. Door heel Europa zijn de kunstenaars actief. Binnen Limburg zijno.a. ook Valkenburg, Sittard & Roermond verrijkt met kleurrijke schilderingen.Dus, waar wacht je nog op? Ga op pad en kijk je ogen uit.Veel plezier.Liefs,Fleur
Liefs voor jullie van ons: terugblik & toekomst
Poeh, waar moeten we beginnen. 16 september ging Liefs uit Limburg live en we zijn best wel een beetje overrompeld en trots. Dat het delen van onze liefde voor dit mooie stukje Nederland zoveel leuke reacties op zou leveren, hadden we niet durven dromen. Voordat we terugblikken en vooruitkijken, eerst even dit: veel liefs van ons voor jullie voor alle leuke reacties die we gekregen hebben, dank!
Kijkje in het verleden
Voordat we live gingen hadden we best al wat blogs geschreven over ons leven in deze zuidelijke regio. Vanaf toen hebben we geprobeerd wekelijks een nieuw item online te zetten over onze avonturen. Dat vraagt best wat tijd van onze kant, maar wat is het dat ontzettend waard. Vanaf het begin kregen we meteen veel leuke reacties. Van volgers, maar ook vanuit plekken die we bezochten. Dit stimuleert natuurlijk extra om meer nieuwe ideeën te verzamelen en uit te voeren.Er staken een aantal blogs boven de rest uit. Misschien heb je er eentje gemist dus hier de top 5 in de periode september – oktober 2018:
- Onze 5 favorieten ambachtelijke ijssalons
- Vanaf nu delen we onze liefde voor Limburg hier
- Proef het zuiden bij Restaurant Du Nord
- Loods81: culinaire plekje aan de Rijksweg in Margraten
- Ontmoet de bruisende dame van Domein Holset
Zo doen wij dat
Een blog komt er niet zomaar. We geven jullie daarom graag eens een kijkje achter de schermen. Een keer in de twee weken ongeveer zitten we samen om al onze puntjes door te spreken. Lekker relaxed, vaak onder het genot van een wijntje, martini, theetje en een paar chippies. Onze mannen sluiten ook wel eens aan, die hebben ook nog hier en daar goede ideeën en vinden het vooral heel gezellig. We praten over de leuke dingen die we gaan doen en waar we wellicht iets over kunnen schrijven. Dan gaan we op pad, individueel of samen, net hoe het uitkomt. En ons belangrijkste accessoire: de fotocamera. Zodra we bij thuiskomst onze belevenissen hebben uitgetypt, worden de foto’s zorgvuldig bewerkt. Hopelijk is dat opgevallen, daar besteden we namelijk veel tijd aan. We geloven namelijk dat foto’s een blog maken of kraken. Social media is ons ook niet vreemd. Dat is dan ook waar we veelvuldig appcontact over hebben. “Plaats jij vandaag iets op facebook, of ik?” of “Welke tekst zetten we erbij?” zijn vaak onderwerp van gesprek. We plannen zo min mogelijk, het is allemaal handmade. Cool toch?Volg je ons nog niet? Klik hier voor Facebook en hier Instagram
Kijkje in de toekomst
We ontploffen nog net niet van de ideeën, we willen nog heel veel leuks over onze avonturen in Limburg met jullie delen. We denken nu na over een aantal vaste rubrieken. Op dit moment zijn we al gestart met het 'Limburgse Feitje'. Maar rubrieken waar we bijvoorbeeld nog aan denken hebben o.a. een culinair tintje, onze favorieten en... laat je maar verrassen.Daarnaast lijkt het ons leuk om ook meer in contact met jullie te komen zodat we ook meer van jullie komen te weten. Wat doen jullie bijvoorbeeld graag in Limburg? Of wat vinden jullie hier zo mooi? We gaan hier achterkomen door jullie vragen te stellen via instagram-vragen en polls. Maar jullie mogen natuurlijk ook altijd reacties geven op onze blogs of social berichten.We zien erg uit naar de wintermaanden waar we weer veel leuke dingen gaan doen. Wij hebben er zin in!Liefs,Fleur & Ellis
Koffie maken als een echte barista
Mijn broer en ik geven elkaar altijd workshops als verjaardagscadeau. Normaal gesproken iets met koken, maar omdat mijn broer (en ik ook wel, maar in vergelijking met mijn broer kom ik net kijken) gek is op koffie, werd het dit keer een koffieworkshop. Direct dacht ik aan Roderick van Cafés Richard. Ik ken Roderick persoonlijk en weet dat hij enorm veel kennis heeft van koffie, hoe hard hij werkt en hoeveel hij bereikt heeft hier in de regio (en daarbuiten). Hij verkoopt het merk Cafés Richard dat je zeker weten wel eens bent tegengekomen in een café of restaurant. De workshop, die gegeven wordt aan de 'Académie du Café' , bestaat uit een informatief deel, een doe-deel en natuurlijk een proef-deel. Deze academie ligt op een industrieterrein in Maastricht. Roderick heeft zijn loods omgetoverd tot een waar koffie walhalla. Een enorm lange tafel vormt het middelpunt van het interieur en daaromheen staat logischerwijs alles in het teken van koffie. We starten met een kopje cappuccino waarna Roderick aftrapt met het informatieve deel.
Kennis opdoen
Mijn broer weet echt ontzettend veel van koffie, voor mij is bijna alles nieuw wat Roderick vertelt. Het gaat over de geschiedenis van bonen, de verschillende soorten bonen, waar ze groeien, hoe ze geconsumeerd worden in verschillende landen en ga zo maar door.
Het gaat om de details
Na de kennissessie gaan we aan de slag. Roderick legt haarfijn uit hoe je de beste een espresso klaarmaakt. Er komt heel wat precieze bij kijken om dit kleine kopje echt goed te zetten. Ik merk nu aan mijn broer dat er details tussen zitten die ook hij niet wist. Hè hè, eindelijk ben ik niet meer de enige. We proeven de verschillen tussen de kopjes wanneer één handeling niet naar behoren is volbracht, en dat is niet mis. Het gaat echt om secondewerk, hoeveelheid koffiebonen en de manier waarop je de stappen uitvoert.
Doen
Eerlijk is eerlijk, de espresso is niet mijn favoriete kopje. Elke dag drink ik twee kopjes koffie, maar wanneer ik echt zou mogen kiezen, dan ga ik voor een degelijke cappuccino. Daarom verheugde ik me ook op de latte art (= de kunst van het gieten van decoratieve ontwerpen op een cappuccino of caffè latte). Toen ik vroeger in de kroeg in Geleen werkte, maakten we wel cappuccino met opgeklopte melk, maar ik kwam er nu achter dat ik de mensen nog net niet vergiftigd heb (sorry hè). Latte art zat er toen sowieso niet in en nu is het me helemaal duidelijk geworden dat dit een ware kunst is. Na enkele kopjes espresso, en dus met trillende handjes, probeerden mijn broer en ik (met ondersteuning van Roderick) latte art te maken. We maken snel progressie, maar kunnen de tulpen en hartjes maar niet tevoorschijn toveren. Oefening baart kunst, zullen we maar zeggen.
We hebben een ontzettend leuke en bovenal leerzame ochtend/middag gehad. En wanneer je een koffieliefhebber bent, ben ik ervan overtuigd dat deze workshop je meer gaat laten genieten van dat kopje dat je iedere dag naar binnen slurpt. Meer weten over Cafés Richard Academie? Klik dan hier.
Liefs,
Ellis